Franţa: Noi cazuri de contaminare cu varianta de coronavirus britanică
Franţa se confruntă cu apariţia unor noi cazuri de contaminare cu varianta de coronavirus britanică.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Ianuarie 2021, 13:39
Franţa se confruntă cu apariţia unor noi cazuri de contaminare cu varianta de coronavirus britanică, situaţia cea mai îngrijorătoare fiind semnalată la Marsilia, unde în weekend a fost confirmat un focar.
Guvernul analizează posibilitatea unor noi măsuri restrictive, inclusiv suspendarea zborurilor cu Marea Britane, însă noi decizii privind gestionarea crizei sanitare sunt aşteptate joi, într-o conferinţă de presă a premierului Jean Castex.
40 de cazuri de contaminare cu varianta britanică a virusului au fost depistate în Franţa, de la Crăciun.
La Marsilia, din focarul de 20 de persoane descoperit sâmbătă, 8 oameni sunt infectaţi cu noua mutaţie, originea probabilă fiind o familie de francezi, care a venit din Anglia de sărbători.
Autorităţile sanitare evaluează în prezent cele 45 de cazuri-contact identificate şi caută alte persoane cu care cei din focar ar fi putut intra în contact.
În încercarea de a nu scăpa situaţia de sub control, în week-end s-a desfăşurat o operaţiune masivă de testare într-o localitate din regiunea pariziană, unde vineri fusese detectat un caz infectat cu varianta britanică, iar astăzi se dă startul unei campanii de depistare în oraşul /.../ din nordul Franţei, unde întreaga populaţie a fost invitată să facă testul, pe bază de voluntariat.
Franţa a primit, astăzi, primele 50.000 de doze de vaccin "Moderna", cel de-al doilea aprobat săptămâna trecută de Comisia Europeană.
Acestea pleacă tot astăzi către trei regiuni cele mai afectate de circulaţia coronavirusului. "Moderna" a fost creat pe baza aceleaşi tehnici ARN-mesager şi are aceeşi eficienţă ca şi vaccinul "Pfizer", dar, spre deosebire de acesta, este păstrat la minus 20 de grade şi nu la minus 80, şi poate fi stocat timp de 30 de zile la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade, şi nu doar 5 zile, ceea ce îl face mai uşor de transportat şi de dezpozitat.