Franța: Lege care îi protejează pe membrii forțelor de ordine
În Franța, Parlamentul a adoptat definitiv o lege intens contestată, care îi protejează pe membrii forțelor de ordine atunci când se află în exercițiul funcțiunii.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Aprilie 2021, 20:38
În Franța, Parlamentul a adoptat definitiv o lege intens contestată, inițiată de Ministerul de Interne, care îi protejează pe membrii forțelor de ordine atunci când se află în exercițiul funcțiunii. Despre ce este vorba aflăm din corespondența Danielei Coman.
Reporter: Legea, numită a securității globale, a ajuns în centrul atenției opiniei publice franceze, dar și internaționale, datorită de acum celebrului Articolul 24, împotriva căruia au ieșit în stradă toamna trecută asociații profesionale ale jurnaliștilor și organizații de apărare a drepturilor omului şi libertății de expresie.
Articolul incriminat pedepsește cu amendă sau chiar închisoare persoanele ce utilizează cu rea-credință imagini cu polițiști aflați în timpul unei intervenții, cu intenția de a aduce atingere integrității lor fizice și psihice. Chiar dacă ministrul de interne a explicat în nenumărate rânduri că articolul nu îi viza sub nicio formă pe jurnaliștii care filmau sau relatau despre manifestații, guvernul a acceptat ca acesta să fie rescris, pentru a înlătura orice dubiu. În urma negocierilor purtate în comisiile de specialitate de la Senat și Adunarea Națională s-a ajuns la un compromis prin care Articolul 24 precizează, distinct, că nu îi vizează pe jurnaliști și nici dreptul de a informa.
Opoziția de stânga a anunțat că va contesta întreaga lege la Consiliului Constituțional, ca fiind nedemocratică.
Ministerul de Interne, ca autor al acestui proiect de lege, solicitat și sprijinit de sindicatele polițiștilor, a dorit să protejeze forțele de ordine de acele persoane ce publică imagini pe internet, incitând la ură împotriva lor, oamenii legii sau membri ai familiilor lor devenind adesea ținte ale răzbunării unor infractori.
Pe de altă parte, în timpul protestelor violente din 2019 au fost publicate înregistrări cu abuzuri comise de polițiști asupra manifestanților, care au creat un sentiment de neîncredere al populației în forțele de ordine, transmite RADOR.