Franța este preocupată de efectele economice ale secetei
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Iulie 2020, 06:08
În acest moment, Franța, spune corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman, este mai preocupată de efectele economice ale secetei și de posibilitățile de protejare a persoanelor mai sensibile la canicula ce se instaurează.
Reporter: Un val de căldură va cuprinde, începând de mâine, întregul teritoriu al Franței, mai întâi estul și sudul, unde sunt așteptate temperaturi de 38-39 de grade și o noapte foarte caldă, urmând ca vineri și sâmbătă acestea se atingă sau chiar să depășească 40 de grade în mai multe zone ale țării. Autoritățile sanitare sunt în alertă și avertizează că o atenție deosebită trebuie acordată persoanelor vârstnice, care au nevoie să fie protejate acum și de efectele caniculei pe lângă pericolul de contractare a coronavirusului, iar aceste călduri excesive se adaugă lunilor lungi de secetă severă cu care se confruntă 65 din cele 96 de departamente ale Franței continentale.
Agricultorii sunt foarte îngrijorați, mai ales că în unele regiuni situația se repetă pentru al treilea an consecutiv. Crescătorii de animale se plâng cel mai tare, pentru că deja păşiunile sunt atât de uscate, încât vitele nu mai au ce paște, ceea ce îi obligă să înceapă să consume din rezerva de fân pentru iarnă și așa insuficientă. În unele zone, recolta de furaje a scăzut anul acesta cu până la 40%, pentru că nici primăvara nu a fost ploioasă.
Autoritățile au impus limite de folosire a apei pentru irigarea culturilor, stropirea stadioanelor și a altor spații verzi permise în general numai noaptea, după un program prestabilit și au interzis spălarea mașinii acasă sau umplerea piscinelor. Pe lângă problemele din agricultură, lipsa ploilor și seceta aduc pericole și mai mari, incendiile. De astăzi după-amaiză pompierii se luptă cu cinci focare izbucnite în centrul țării. Au ars deja cinci hectare, însă din fericire focul nu ameninţă nici zone locuite și nici păduri, fiind vorba de o suprafață necultivată acoperită de ierburi şi arbuști.
Apeluri la vigilenţă maximă privind riscul de incendii au fost lansate în mai multe regiuni. Cel mai puternic din această vară, izbucnit la începutul acestei săptămâni la aproximativ 60 de km sud de Bordeaux, în vestul Franței, a distrus aproape 300 de hectare de pădure de pin în două zile, cât le-a luat celor 200 de pompieri de la sol și avioanelor ca să îl poată pune sub control abia azi-dimineață. A fost nevoie ca 60 de persoane dintre-o localitate apropiată să fie evacuate ca măsură de prevedere.
(PH)