Franţa depune, la Bruxelles, planul său de relansare economică postpandemie
Comisia Europeană are două luni la dispoziţie pentru a evalua planurile ţărilor membre, iar primii bani ar putea fi accesaţi la vară, după aprobările oficiale.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Aprilie 2021, 08:39
Franţa depune astăzi, la Bruxelles, planul său de relansare economică după epidemie, o etapă decisivă pentru a putea primi cele 40 de miliarde de euro de ajutoare europene. Potrivit corespondentei noastre, Comisia Europeană are două luni la dispoziţie pentru a evalua planurile ţărilor membre, iar primii bani ar putea fi accesaţi la vară, după aprobările Consiliului şi Parlamentului European şi ale parlamentelor naţionale.
Reporter: Pentru a fi validat de Comisia Europeană, ca în cazul celorlalte țări membre, Planul Național de Relansare și Reziliență al Franței trebuie să îndeplinească mai multe condiții și anume, să conțină angajamente pentru reforme pe termen lung, să distribuie 37% din fonduri pentru tranziția ecologică, iar 20% pentru digitalizare. Franța are o strategie națională pentru tranziția ecologică aprobată încă din 2003, apoi actualizată de mai multe ori, iar de patru ani, de când este președinte, Emmanuel Macron a făcut din asta un obiectiv prioritar al mandatului său. Este derulat un plan masiv de renovare energetică a locuințelor, finanțat în mare parte de stat, precum și de promovare a mijloacelor de transport nepoluante. Potrivit analiștilor economici, între punctele slabe ale planului francez se află reforma pensiilor, pe care Bruxelles-ul o cere de mai mulți ani. Noua lege a pensiilor, promovată de Guvernul de la Paris în 2019, a fost contestată de sindicate prin două luni de grevă generală, iar ulterior, procesul legislativ a fost suspendat din cauza epidemiei.