François Hollande se adresează azi celor două camere ale Parlamentului
Preşedintele francez se va adresa astăzi celor două camere ale Parlamentului reunite la Versailles, într-un moment solemn, după atentatele sângeroase de vineri.
16 Noiembrie 2015, 05:36
Parisul rămâne îndoliat, iar panica e prezentă. Ultimul bilanţ al victimelor atentatului de vineri indică 132 de morţi şi 350 de răniţi, dintre care unii sunt în stare gravă.
Preşedintele francez, Francois Hollande, se va adresa astăzi celor două Camere ale Parlamentului reunite la Versailles.
Va fi un moment solemn pentru a răspunde necesităţii de a uni naţiunea.
Încă de sâmbătă, în cadrul unui Consiliu de apărare reunit a doua zi după atentate, preşedintele francez a anunţat: mă voi adresa Parlamentului reunit la Versailles pentru a suda naţiunea confruntată cu această grea încercare.
Cei 577 de deputaţi şi 348 de senatori francezi vor fi aduşi de la Paris la Versailles în autocare.
Va fi prima alocuţiune a preşedintelui francez în fosta reşedinţă a regilor Franţei. Cu această ocazie Francois Hollande va anunţa măsurile care trebuie luate pentru a se asigura securitatea francezilor.
Imediat după atentate a fost declarată starea de urgenţă şi preşedintele Francois Hollande a declarat că doreşte ca ea să fie prelungită până la trei luni dacă va fi necesar.
Ca urmare a cererii formulate de opoziţie, discursul preşedintelui în faţa congresului va fi urmat de intervenţii ale grupurilor politice, dar numai după ce Francois Hollande va părăsi sala protocolară, aşa cum prevede Constituţia.
Până acum a existat un oarecare consens politic în Franţa, după atentate.
Chiar campania pentru alegerile regionale din decembrie a fost momentan suspendată.
Peste 130 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentate şi bilanţul este încă provizoriu.
Printre victime se numără circa 20 de persoane originare din afara Franţei. Sunt şi doi români: Ciprian, 32 de ani şi Lăcrămioara, 29 de ani. Ei participau la o aniversare pe terasa unui bar şi în urma lor rămâne un copil de un an şi jumătate.
Ziua de duminică a fost prima din cele trei de doliu naţional.
În toate bisericile au fost trase clopotele şi la Catedrala Notre-Dame din Paris a avut loc o slujbă.
În împrejurimile sălii Bataclan unde au murit cele mai multe victime, dar şi în celelalte locuri unde au avut loc atentatele oamenii au venit să se reculeagă, depunând flori, lumânări şi mesaje.