Fostul viceprim-ministru bulgar, acuzat de ascultări ilegale
Împreună cu trei foşti şefi ai Departamentului tehnico-operaţional al MI Ţvetan Ţvetanov va fi judecat pentru ascultările ilegale în perioada guvernării ex-generalului Borisov.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 06 Februarie 2014, 07:59
Procuratura generală a introdus la tribunal un nou act de acuzare împotrivă ex-viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov.
Împreună cu trei foști șefi ai Departamentului tehnico-operațional al MI el va fi judecat pentru ascultările ilegale în perioada guvernării ex-generalului Borisov.
Este cel de al doilea act de acuzare împotriva lui Țvetanov, acum - numărul 2 în partidul GHERB al ex-generalului Borisov.
Fostul viceprim-ministru și ministru de interne se află la Washington unde va participa la reuniunea anuala "National Prayer Breakfast" cu președintele Barak Obama.
Cu căteva săptămâni în urmă în presa a apărut o listă cu 875 de politicieni, ziariști, oameni de afaceri și magistrați despre care se afirmă că au fost ascultați în perioada în care Țvetanov a condus Ministerul de interne.
Ex-ministrul agriculturii, Miroslav Naidenov, a declarat că toți membrii ai cabinetului au fost ascultați.
Pentru a evita ascultarea în timpul întălnirilor nu numai miniștrii, dar și președintele Plevneliev nu purtau telefoane mobile.
Miniştrii, controlaţi cu ajutorul ascultării
În 2011 într-un interviu Borisov a declarat că își controlează miniștrii cu ajutorul ascultării.
Cu exepția actualului vicepreședinte Margarita Popova toți membri ai cabinetului au declarat că nu au nimic împotrivă să fie ascultați.
Ancheta care a durat 10 luni a demonstrat că au existat condiții pentru ascultări ilegale. Din Marea Britanie sunt așteptate rezultatele unor expertize tehnice.
Deocamdata Țvetanov și cei trei subalterni ai săi sunt acuzați că nu au asigurat protecția informației obținută prin ascultare, nu au adoptat un regulament pentru folosirea tehnicii speciale mobile și nu au exercitat controlul necesar asupră folosirii acesteia.
Ancheta a demarat la baza unui semnal depus la procuratura de liderul socialist Serghei Stanișev.
În martie 2013, 12 procurori au perchiziționat departamentul tehnic al Ministerului de interne. Cu o zi in urma unul din acuzați a distrus un HD cu înregistrări.
O mare parte din ascultări au fost efectuate fără ordine scrise semnate de ministrul de interne și confirmate de un judecător.