Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg - viitorul şef NATO
Jens Stoltenberg a fost ales în locul lui Anders Fogg Rasmussen pentru un mandat de patru ani. Stoltenberg va fi numit oficial în fruntea Alianţei în toamnă.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 28 Martie 2014, 21:57
Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg va fi viitorul secretar general al NATO.
El a fost ales astăzi în locul lui Anders Fogg Rasmussen pentru un mandat de patru ani.
Stoltenberg va fi numit oficial în fruntea Alianţei în toamnă.
Portofoliul revine în mod tradiţional unui european.
Hotărârea numirii lui Jens Stoltenberg la conducerea Alianţei a venit la finalul consultărilor diplomatice informale dintre statele membre.
Economist de profesie, Jens Stoltenberg a împlinit de curând 55 de ani.
Părinţii săi sunt politicieni cunoscuţi în Norvegia, iar soţia, Ingrid, diplomat de carieră.
Preşedintele Partidului Muncitoresc din Norvegia, a fost de două ori premier, întâi între anii 2000 şi 2001, un an şi şapte luni, iar apoi timp de opt ani din 2005 până în toamna anului trecut.
Jens Stoltenberg este acum unul din reprezentanţii speciali ai secretarului general al ONU pentru problemele de schimbări climatice.
În această calitate a fost la Washington luna trecută unde, întâlnirile cu secretarul de stat John Kerry şi cu consiliera pentru securitate naţională, Susan Rice, au făcut presa norvegiană să scrie că numirea lui Stoltenberg în fruntea NATO este aproape sigură.
Tot confraţii noştri nordici îl descriu ca pe unul dintre cei mai populari premieri norvegieni, respectat în lumea politică şi cu o abilitate deosebită în a crea consens.
S-a întâlnit de-a lungul carierei sale politice cu aproape toţi liderii lumii şi potrivit "Le Monde", a construit o relaţie strânsă cu vecina ţării sale, Rusia, ceea ce a fost, comentează ziarul francez, un atu pentru el în această perioadă de tensiuni legate de situaţia din Ucraina.
Jonas Stoltenberg îşi va prelua funcţia la 1 octombrie, după summitul NATO din Ţara Galilor, de la Anders Fogg Rasmussen, tot un fost prim ministru şi tot al unei ţări nordice, Danemarca.
Procedura de numire a secretarului general NATO prevede numai consultări diplomatice ntre ţările membre asupra candidaţilor, numele celui ales în mod tradiţional, un european, este făcut public numai după ce se ajunge la consens în privinţa numirii sale.