Forum UE- SUA privind facilitarea comerţului cu gaze lichefiate
La Bruxelles, discuţiile de ieri, au vizat modalităţile suplimentare de a spori comerţul cu gaze naturale lichefiate şi oportunităţile tot mai mari de a utiliza acest combustibil
Articol de Amalia Bojescu, 03 Mai 2019, 02:38
Prima reuniune la nivel înalt a reprezentanţilor Uniunii Europene şi Statelor Unite în domeniul energiei are loc la aproape un an de când preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel american, Donald Trump, au convenit să nu impună tarife vamale suplimentare pentru autoturismele din spaţiul comunitar, în condiţiile în care cele două părţi încearcă să îşi îmbunătăţească relaţiile economice, inclusiv prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate din Statele Unite.
De la semnarea acordului, în iulie anul trecut, importurile Uniunii Europene de gaze naturale lichefiate din Statele Unite au crescut cu 272%, iar în martie importurile au ajuns la 1,4 miliarde de metri cubi. Executivul comunitar afirmă că Uniunea este gata să faciliteze mai multe importuri din Statele Unite în condiţii de piaţă adecvată şi la preţuri competitive. Astfel, importurile de gaze ale Europei sunt preconizate să crească în următorii ani până la opt miliarde de metri cubi pe an în 2023, pe fondul scăderii producţiei interne.
Discuţiile de ieri, au vizat modalităţile suplimentare de a spori comerţul cu gaze naturale lichefiate şi oportunităţile tot mai mari de a utiliza acest combustibil în sectorul transporturilor.
Comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete: "Securitatea energetică este una dintre poveştile de succes ale cooperării noastre transatlantice şi una în care cele două părţi au un interes comun. Gazul natural va rămâne o componentă importantă a varietăţii energetice a Uniunii Europene în viitorul apropiat, pe măsură ce ne îndreptăm spre sursei mai curate de energie. Având în vedere dependenţa noastră severă de importuri, gazele naturale lichefiate din Statele Unite, dacă preţul este competitiv, ar putea juca un rol din ce în ce mai important şi strategic în aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene".
Secretarul american al energiei, Rick Perry, a vorbit despre importanţa şi consolidarea parteneriatului strategic în domeniul energiei.
Rick Perry: "Împărtăşim o istorie a cooperării transatlantice cu bune şi cu rele, dar împreună promovăm moştenirea noastră de libertate. Puterea a acestui parteneriat se poate vedea în special în domeniul energiei. Atunci când vine vorba despre gazele naturale, ne putem ajuta reciproc pentru a obţine beneficii din avansarea parteneriatului nostru strategic".
În marija reuniunii, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a discutat cu oficialul american despre cooperarea în domeniul energiei, valorificarea resurselor energetice de la Marea Neagră, dezvoltarea proiectelor de transport şi interconectivitate, cu accent pe proiectul BRUA - Coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. A fost reiterat angajamentul Guvernului României pentru asigurarea unui climat investiţional transparent şi atractiv pentru companiile care investesc în domeniul energetic, prin proiecte de diversificare a surselor şi rutelor de transport al energiei.