Formula viitorului guvern spaniol, greu de întrezărit
Până la constituirea noului parlament, reacţiile după scrutinul de duminică complică opţiunile partidului câştigător, condus de Mariano Rajoy, să formeze un guvern stabil.
22 Decembrie 2015, 07:24
Rezultatele alegerilor din Spania au confirmat previziunile specialiştilor, care anunţau alături de erodarea Partidului Popular, după măsurile pe care a fost nevoit să le ia pentru redresarea economică a ţării şi ascensiunea unor partide noi, Podemos - de extremă stânga şi Ciudadanos - liberal.
Partidul Popular a obţinut aproximativ 28% din voturi, Partidul Socialist numai 22%.
Podemos este pe un foarte apropiat loc trei, cu 20,6%, iar Ciudadanos are 14 procente.
Formula unui viitor guvern este greu de întrezărit.
Modelul succedării clasice stânga-dreapta la guvernare nu mai pare posibil, iar într-o ţară, care încă mai are multe probleme de rezolvat şi în care şomajul este încă la cote ridicate, un guvern stabil este o necesitate.
Până la constituirea noului parlament, reacţiile după scrutinul de duminică complică opţiunile partidului câştigător, condus de Mariano Rajoy, să formeze un guvern stabil.
Din 13 ianuarie, Congresul Deputaţilor trebuie să stabilească termenul pentru votul de învestire a noului executiv, iar liderii diverselor şi numeroaselor grupuri parlamentare să aibă reuniuni cu regele, care va propune un candidat la funcţia de premier.
Acesta are două oportunităţi pentru a fi învestit de parlamentari.
Dacă la primul vot nu obţine majoritatea absolută, votul se repetă.
Dacă nu obţine majoritatea simplă, regele trebuie să numească un nou candidat, care se va supune aceleiaşi proceduri parlamentare.
Astăzi, poziţiile partidelor de stânga s-au definit mai clar. Partidul Socialist a anunţat că va sprijini învestirea lui Mariano Rajoy.
"Partidul Socialist va vota 'nu' la candidatura lui Rajoy în sesiunea de învestire. Vom vota împotriva Partidului Popular", a spus César Luena, secretar de organizaţie.
Nici partidul Podemos nu îi va sprijini pe conservatori.
"În niciun caz, Podemos nu va permite un guvern al Partidului Popular, sub nicio formă, nici cu voturi pentru, nici cu abţinere, în niciun caz. Partidul Popular nu poate forma parte din viitorul guvern al ţării noastre", a declarat Pablo Iglesias, liderul partidului Podemos.
Unica formaţiune care nu se opune ca Partidul Popular să formeze un guvern este Ciudadanos.
A anunţat că se va abţine la votul de învestire, pentru a facilita drumul lui Mariano Rajoy spre un nou mandat de premier, deşi pe durata campaniei electorale, liderul Albert Rivera a repetat că nu va sprijini un guvern popular, condus de acelaşi prim-ministru.
O variantă ar putea fi un guvern de dreapta, cu majoritate simplă, dar dificil de menţinut, în condiţiile unei opoziţii de stânga unite, care ar da majoritatea absolută.
O altă opţiune ar fi guvernare socialistă cu sprijin din partea Podemos, al coaliţiei Stânga Unită şi al partidelor anticonservatoare, în principal naţionaliştii din Catalonia şi Ţara Bascilor.
Această alianţă ar răsturna tradiţia conform căreia guvernul este format de partidul care câştigă cele mai multe voturi.
Imediat după aflarea primelor rezultate, toţi liderii au declarat că sunt dispuşi să dialogheze, să dezbată şi să încheie acorduri.
În aceste condiţii, totul este posibil, spun analiştii, care nu exclud un nou scrutin.
Dacă negocierile se prelungesc mai mult de 60 de zile, există posibilitatea dizolvării Parlamentului şi convocarea de noi alegeri generale, ceea ce ar fi o nouă premieră pentru democraţia spaniolă.