Formul Mondial pentru Democraţie se desfăşoară la Strasbourg
Lipsa de educaţie este principalul motiv pentru care discursul populist are priză la public - este concluzia primei zile de dezbateri
Articol de Arina Petrovici, 09 Noiembrie 2017, 00:29
La Strasbourg, intelectuali, experţi, jrunalişti, politicieni s-au adunat la Forumul Mondial pentru Democraţie, organizat şi găzduit de Consiliul Europei.
Vorbitorii au declarat la unison că la întrebarea care dă şi titlul evenimentului "Este populismul o problemă?" se răspunde "Nu, e mult mai grav decât atât".
"Populismul este o ameninţare şi trebuie oprit. El duce chiar la abuzuri ce pot lua diferite chipuri înfiorătoare şi chiar la terorism", a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Acesta a dat un exemplu de succes care a înfrânt discursul populist - şi anume Franţa.
Thorbjorn Jagland: "Au existat alegeri, dar, dacă ne uităm la ce se profilează pe termen lung, pentru mine este înfiorător. Ceea ce constituie pentru mine o speranţă este că ce s-a întâmplat aici, în Franţa, faptul că preşedintele Macron a apărut dintr-odată a prezentat şi a impus o agendă diferită şi a făcut oamenii să privească într-o altă direcţie. Acest lucru este cu adevărat extraordinar pentru acest continent".
La rândul său, ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, a dat câteva detalii despre reuşita din ţara sa la recentele alegeri preizdenţiale şi legislative.
Nathalie Loiseau: "Fatalismul a pierdut, iar partidelor populiste li s-a arătat că nu câştigă la nesfârşit, în timp ce aceela tradiţionale au văzut că nu au nici cea mai mică şansă de a se impune. Ceea ce s-a întâmplat în Franţa este că s-a ridicat un preşedinte care nu era nici pe departe cunoscut ca politician. A reuşit să impună o majoritate parlamentară uimitoare şi cei mai mulţi dintre deputaţi sunt nou aleşi. A fost, aşadar, o reînnoire a clasei politice fenomenală, în raport cu partidele tardiţionale, deoarece acolo e populismul".
Discuţiile vor continua astăzi, când între vorbitori se va afla şi senatorul român Titus Corlăţean, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Acesta va expune un punct de vedere în cadrul panelului "De la fals la fapt. Cum strângem legăturile între cercetare, politică şi societate pentru a combate populismul?".