Formarea coaliţiei de guvernare în R. Moldova, încă negociată
Partidele proeuropene din Republica Moldova continuă negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare, fără a oferi vreun detaliu presei cu privire la desfăşurarea acestora.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 22 Decembrie 2014, 14:34
Partidele proeuropene din Republica Moldova continuă negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare, fără a oferi vreun detaliu presei cu privire la desfăşurarea acestora.
Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au obţinut 55 de mandate de deputat din totalul de 101.
Modul în care se poarta tratativele pare, însă, să-i nemulţumească pe liberali.
Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat că PL îşi doreşte o coaliţie de tip european atât în ceea ce priveşte priorităţile de guvernare, cât şi modul în care sunt repartizate portofoliile.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, acordul de constituire a viitoarei alianţe trebuie elaborat astfel încât, peste patru ani, să nu existe riscul ca Republica Moldova să ajungă în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
"Tot ce se face acum trebuie făcut cu gândul la ce va fi peste patru ani, chiar dacă aceste negocieri trebuie să dureze cu o lună mai mult faţă timpul iniţial alocat pentru discuţii. Mai bine să dureze ceva mai mult negocierile şi să avem un rezultat bun pe patru ani decât să fie făcute negocieri în pripă, după care un rezultat prost. Pentru că nu este vorba de a trece în opoziţie peste patru ani; este vorba despre faptul că Republica Moldova va fi automat preluată de Uniunea Vamală", a spus Dorin Chirtoacă.
Liberalul a negat că negocierile între partidele proeuropene ar fi intrat în impas.
El a reiterat, totodată, că PL nu va accepta formarea unei coaliţii din care să facă parte şi Partidul Comuniştilor.
Reprezentanţii celorlalte două partide proeuropene - Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat - refuză să ofere detalii până la finalizarea acordului de constituire a viitoarei alianţe.
Alegerile parlamentare au avut loc în Republica Moldova pe 30 noiembrie, iar viitorul legislativ este obligat să se convoace în şedinţă în cel mult o lună, adică până pe 30 decembrie.
Anterior, cele trei partide proeuropene care au obţinut majoritatea în Parlament şi-au exprimat speranţa că vor reuşi să ajungă compromis până la convocarea primei şedinţe a legislativului.