"Fond de ajutoare european" pentru saraci
Un fond de asistenţă nonfinanciară pentru persoanele defavorizate ar putea fi pus la dispozitia statelor membre UE.
Articol de Arina Petrovici, 24 Octombrie 2012, 12:48
Comisia Europeană propune crearea unui fond de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate.
În Uniunea Europeană, din cele 116 milioane de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, circa 40 de milioane suferă de lipsuri materiale grave, iar aproximativ acelaşi număr de oameni nu îşi pot permite o masă cu carne o dată la două zile.
Astfel că executivul de la Bruxelles va propune miercuri crearea unui fond de ajutor european în favoarea persoanelor celor mai dezavantajate pentru a completa instrumentele deja existente ale politicii Uniunii Europene de Coeziune.
Acest fond va ajuta statele membre să ofere asistenţă nonfinanciară persoanelor celor mai defavorizate care suferă de lipsă de hrană, de un domiciliu fix şi de posibilităţi materiale cu repercusiuni la adresa copiilor lor.
Mai mult decât atât, acest fond va ajuta statele membre să sprijine măsurile de activare de bază şi va permite un schimb de bune practici la nivel european care vor contribui la îmbunătăţirea politicilor naţionale în acest domeniu.
Fond de 2,5 miliarde de euro
În propunerea sa pentru următorul cadru financiar multianual, Comisia a recomandat alocarea unui buget de 2,5 miliarde de euro pentru un instrument care va succeda programului de distribuţie a hranei pentru a lupta împotriva formelor cele mai grave de sărăcie şi excluziune socială, alături de fondul social european.
Programul de distribuţie alimentară pentru persoanele cele mai defavorizate din comunitate a fost lansat în decembrie 1987, când Consiliul a adoptat normele prin care se deblocau cantităţile de produse agricole plasate în stocuri de intervenţie publică.
Astfel, statele membre puteau utiliza aceste stocuri ca ajutor alimentar pentru persoanele cele mai defavorizate ale comunităţii europene.
Reformele ulterioare ale politicii agricole comune au dus la înfiinţarea unui sistem cu puternică orientare de piaţă şi care, în consecinţă, face apel mai puţin la stocurile de intervenţie.
Conştientă de caracterul problematic al evoluţiei programului de ajutor pentru cei mai dezavantajaţi, Comisia a propus în 2008 şi în 2010 adaptarea acestuia prin măsuri destinate să faciliteze accesul la produsele de piaţă, dar amândouă propuneri au fost blocate în consiliu, ca urmare a opoziţiei a şase state membre.
În cele din urmă a fost acceptată o continuare a programului pentru 2012 şi 2013.