FMI promite măsuri decisive pentru criza euro datoriilor
Fondul Monetar Internaţional anunță că statele din zona euro au asumat că vor face "tot ceea ce este necesar" pentru a rezolva criza datoriilor din Europa.
Articol de Paul Poteraşi, 25 Septembrie 2011, 09:41
Fondul Monetar Internaţional susţine că va lua măsuri decisive pentru a face faţă crizei datoriilor din zona euro şi pentru a sprijini economia globală, transmite BBC.
Liderii globali au declarat după reuniunea de sâmbătă că îşi vor revizui resursele pentru a ataca criza.
În declaraţia adoptată se arată că statele din zona euro vor face "tot ceea ce este necesar" pentru a rezolva criza datoriilor din Europa.
În urma comunicatului, ministru de finanţe din Marea Britanie, George Osborne, a declarat că nu a existat "niciun plan" privind intrarea Greciei în incapacitate de plată.
Cu toate acestea, comunicatul emis în urma întâlnirii dintre miniştrii de finanţe din G20, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială nu precizează dacă sumele suplimentare vor fi disponibile pentru fondul global.
"Capacitatea noastră de creditare de aproape 400 de miliarde de dolari arată confortabilă astăzi însă în comparaţie cu posibilele nevoi de finanţare a ţărilor vulnerabile şi a crizelor trecătoare ea păleşte", a declarat şeful FMI, Christine Lagarde.
Declaraţia FMI a mai solicitat guvernelor să ia măsuri pentru a consolida sistemele bancare.
Băncile care deţin cantităţi mari din datoria ţărilor europene suverane se află sub presiune din partea investitorilor îngrijoraţi de pierderile care ar putea apărea dacă acestea nu sunt rambursate.
"Economiile avansate se vor asigura că băncile au poziţii puternice de capital şi acces la finanţarea adecvată", se mai arată în comunicatul FMI.
FMI a mai precizat că va dezvolta mecanisme pentru a sprijini instituţiile financiare care au probleme în afara graniţelor naţionale.
Ministru de finanţe din Marea Britanie, George Osborne, a declarat că membrii zonei euro au convenit asupra necesităţii de a lua măsuri decisive pentru a face faţă crizei.
Falimentul Greciei "nu a fost luat în discuţie"
Vorbind la Washington, George Osborne a precizat că nu a existat propunerea de a i se permite Greciei să intre în incapacitate de plată.
Întâlnirea din acest sfârşit de săptămână vine după încă o săptămână de tulburenţe pe pieţele finaciare.
În Europa, principalii indici bursieri de la Londra, Paris şi Frankfurt au scăzut fiecare cu peste 4% în cursul săptămânii.
Declaraţia FMI vine după ce grupul G20 a avut un comunicat asemănător vineri.
G20 s-a angajat ca "să ia toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea sistemului bancar şi a pieţelor financiare".
Liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii au afirmat că acest angajament va fi urmat de un "plan de acţiune îndrăzneţ" la începutul lunii noiembrie.
Şefii de stat şi de guvern au ajuns în iulie la un acord pentru extinderea zonei de intervenţie a fondului de ajutor al zonei şi pentru ajutorarea suplimentară a Greciei.
Acest acord este în curs de ratificare de către cele 17 parlamente naţionale ale zonei, un proces care ar urma să se încheie la jumătatea lunii viitoare.
Cele 187 de state membre ale FMI au promis, în plus, în această declaraţie, "o acţiune colectivă pentru restabilirea încrederii şi a stabilităţii financiare şi pentru resuscitarea creşterii mondiale".
"Am convenit să acţionăm de o manieră hotărâtă pentru atacarea pericolelor cu care se confruntă economia mondială", s-a mai convenit la finalul Comitetului monetar internaţional şi financiar (CMFI), organism care defineşte orientările politice ale FMI.
Aceste pericole "cuprind riscurile legate de datoria publică, fragilitatea sistemului financiar, slăbirea creşterii economice şi un şomaj ridicat", a precizat Comitetul.