Finlanda: ţigările ar putea fi ascunse sub tejghea
Guvernul de la Helsinki a anunţat măsuri severe pentru a convinge populaţia să nu mai fumeze.
Articol de Bogdan Mihai, 16 Ianuarie 2010, 13:48
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ilkka Oksala, a elaborat planurile care prevăd o abordare fără compromisuri în problema fumatului.
"Scopul este de a scăpa de fumat, o dată şi pentru totdeauna. Acesta este un obiectiv pe termen lung, dar vom reuşi".
"Am avut negocieri cu cei din industria tabacului, însă obiectivul nostru este împotriva afacerilor pe care aceştia le desfăşoară. În acest moment producţia de tutun este legală aici, însă vom lua măsuri pentru a ajuta oamenii să renunţe la fumat", declarat Ilkka Oksala.
Încă din 1976 parlamentul finlandez a scos în afara legii reclamele la tutun.
Până la primăvară, se aşteaptă ca expunerea pachetelor de ţigări în magazine să fie total interzisă, iar fumatul în maşina personală va fi de asemenea interzis prin lege, dacă în autovehicul se află şi minori.
Partidul de guvernământ are o majoritate clară în Parlament iar numărul opozanţilor legii anti-fumat în rândul celorlalte partide este foarte mic.
De aceea este foarte probabil ca interdicţiile aflate acum în stadiul de proiect să devină lege până în vară.
"Răul trebuie eliminat încă din faza incipientă"
Doar 20% dintre finlandezi fumează, dar secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii are pregătită o lista de motive pentru înăsprirea restricţiilor.
"Adolescenţii încep să fumeze de obicei între 12 şi 15 ani. Întreaga societate plăteşte mai târziu pentru a trata bolile pe care aceştia le vor dezvolta. În viitor, vom avea utilizări mai bune pentru banii destinaţi tratării acestor tipuri de boli".
Fumatul este, de asemenea, o problemă de clasă în Finlanda, spune el.
"Numărul fumătorilor din clasa de sus şi cea de mijloc este foarte mic. Anterior, toate clasele sociale au avut tendinţa de a fuma la acelaşi nivel. Acum, numărul persoanelor care suferă de boli provocate de fumat este mai crescut în rândul şomerilor şi a persoanelor cu venituri reduse".
La fel ca mulţi dintre cei care au cercetat legăturile dintre fumat şi bolile letale, Matti Rautalahti, reprezentant al Finnish Cancer Society, este surprins de incapacitatea populaţiei de a respecta avertismentele medicilor.
"Oamenii par a şti că fumatul ucide", spune el, "dar ei nu cred că este un lucru care se referă la ei".
Şi aceasta în pofida faptului că mai mult de jumătate din fumători sunt în cele din urmă ucişi de obiceiul lor.
"La început, când am auzit de planul Guvernului, am fost surprins şi mulţumit", spune Matti Rautalahti.
"Până acum, niciun alt guvern nu a luat o astfel de iniţiativă. Avem cu siguranţă speranţa că vom fi un model pentru alte ţări. Anterior, Finlanda a fost un exemplu pentru reducerea ratei fumatului."
Propunerile legsilative nemulţumesc principalii jucători din industrie
Iniţiativa legislativă a stârnit reacţii diverse: majoritatea nefumătorilor susţin legile anti-fumat emise de Guvern, însă reprezentanţii producătorilor de ţigarete au înaintat deja o plângere împotriva deciziei Executivului finlandez.
"Guvernul finlandez a evitat să-şi facă cunoscute intenţiile de a interzice complet fumatul în Finlanda", a declarat Anne Edwards, director de comunicaţii pentru Philip Morris International, unul dintre marii jucători pe piaţa ţigaretelor.
"Noi credem că dacă urmează să aibă loc o modificare cu privire la politica de tutun, atunci este corect ca divulgarea obiectivelor să se facă în cadrul unei consultări publice".
"Produsele din tutun sunt cu siguranţă dăunătoare, dar nu cred că ascunderea lor în magazine reprezintă rezolvarea problemelor", a precizat Anne Edwards.
"Înţelegem faptul că unul dintre obiectivele Guvernului este încercarea de a preveni fumatul juvenil, însă statisticile arată că în fiecare an peste un milion de produse din tutun sunt vândute adolescenţilor. Dacă mai luăm în considerare şi faptul că în ultimii 30 de ani au fost acordate comercianţilor doar două amenzi pentru vânzarea de tutun către minori, atunci considerăm că problema se află în altă parte", a completat ea.
Anne Edwards consideră că în cazul în care măsurile propuse de Guvern vor fi adoptate, va fi incurajată vânzarea produselor de tutun pe piaţa neagră.
"Unul din punctele de discuţie ridicate de Guvernul finlandez este de a interzice intrarea noilor produse din tutun începând cu anul viitor. Dacă într-o zi vom avea un produs care e mai puţin dăunător, atunci acesta nu va mai fi disponibil consumatorilor adulţi", a adaugat Anne Edwards.
Este de aşteptat ca Guvernul de la Helsinki să răspundă în această lună la plângerea depusă de Philip Morris International.