Fidesz, marele câştigător al europarlamentarelor din Ungaria
În Ungaria, marele câştigător al alegerilor europarlamentare este Fidesz, formaţiunea conservatoare a premierului Viktor Orbán, iar marele perdant, opoziţia socialistă.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 27 Mai 2014, 01:16
Prezenţa la secţiile de votare din Ungaria în cadrul alegerilor europarlamentare a fost una destul de redusă, doar 28,9% dintre alegătorii ungari exprimându-şi opţiunea faţă de formaţiunile înscrise în cursa electorală.
Partidul de centru-dreapta Fidesz al premierului Viktor Orbán a câştigat detaşat alegerile europarlamentare de duminică, reuşind să obţină 51,49% din voturi şi îşi va trimite astfel 12 reprezentanţi în Parlamentul European, potrivit rezultatelor prezentate de Biroul Naţional Electoral după centralizarea datelor în proporţie de 99,99%.
Formaţiunea de extremă dreapta Jobbik, cunoscută pentru retorica naţionalistă, rasistă şi anti-semită din ultimii ani şi care nu demult lansase ideea organizării unui referendum pe tema ieşirii Ungariei din Uniunea Europeană, iar în perioada campaniei electorale s-a aflat şi în centrul unui scandal de spionaj, a reuşit să obţină la fel ca şi în 2009, trei mandate de europarlamentari, situându-se astfel pe locul doi, cu 14,68% din voturile exprimate de cetăţeni.
Acest procent este însă mai redus decât cel înregistrat la alegerile parlamentare din aprilie, când lista partidului Jobbik primise peste 20% din voturi.
Unul dintre cei trei politicieni ai partidului Jobbik care vor merge în Parlamentul European este chiar Béla Kovács, care a fost eurodeputat şi în anii anteriori şi care, potrivit presei, este suspectat de spionaj asupra instituţiilor Uniunii Europene în favoarea Rusiei.
Liderul Jobbik, Gábor Vona a declarat că în pofida atacurilor la adresa formaţinii sale, rezultatele alegerilor europarlamentare demonstrează că aceasta este cea de-a doua forţă politică din Ungaria, iar Partidul Socialist Ungar s-a prăbuşit.
El a afirmat că prezenţa scăzută la urne în Ungaria şi în alte ţări, dar şi succesul partidelor eurosceptice arată faptul că alegătorii doresc o Europă unită, dar diferită de cea de acum.
Rezultatul Jobbik, "nu chiar o victorie"
Analiştii sunt însă de părere că plasarea formaţiunii de extremă dreaptă pe locul doi nu poate fi comunicată drept o victorie de către aceasta, pentru că a primit mai puţine voturi decât în aprilie şi decât la alegerile europarlamentare din 2009.
Partidul Socialist Ungar, care participase la alegerile parlamentare de luna trecută într-o alianţă cu mai multe formaţiuni de stânga, nu a reuşit acum să depăşească singur Jobbik, iar cu 10,9% din voturile exprimate îşi va putea trimite doar doi reprezentanţi în Parlamentul European.
Liderul socialiştilor ungari, Attila Mesterházy a anunţat că el şi întreaga conducere a partidului îşi înaintează demisia sâmbătă, în faţa Consiliului Naţional al acestei formaţiuni politice, în condiţiile în care rezultatele au fost mai slabe şi au fost obţinute mai puţine mandate decât se aşteptase.
Două mandate de europarlamentar au fost obţinute şi de formaţiunea fostului premier, Ferenc Gyurcsány, Coaliţia Democratică, care a primit 9,76% din voturi, iar partidul fostului premier Gordon Bajnai, Împreună - Dialog pentru Ungaria, şi mica formaţiune ecologistă LMP vor avea câte un reprezentant în Parlamentul European.