Femeia de fier a "Solidarităţii", victimă la Smolensk
Anna Walentynowicz, unul dintre eroii mişcării greviste din 1980, s-a numărat printre victimele catastrofei aviatice de la Smolensk. Tot aici a murit ultimul preşedinte în exil din timpul perioadei comuniste.
Articol de Sorin Solomon, 13 Aprilie 2010, 13:59
Anna Walentynowicz lucra în 1980 de 30 de ani ca macaragiu la şantierul naval de la Gdansk.
În anii 70 intră în sindicatul liber de la şantier şi devine un simbol al femeii muncitoare din Polonia, imaginea sa fiind folosită pe unele dintre broşurile editate de sindicat.
Din cauza apartenenţei sale la sindicatul considerat ilegal de puterea comunistă, Anna Walentynowicz va fi concediată pe 7 august 1980 cu doar 5 luni înainte de pensionare.
Decizia îi revoltă pe sindicalişti care intră în grevă generală.
În urma grevei, Anna Walentynowicz este reprimită la muncă, iar sindicatul "Solidaritatea" ia naştere, motiv pentru care Anna Walentynowicz va primi titlul de "naşă" a Solidarităţii.
Cîţiva ani mai târziu se va îndepărta de mişcarea sindicală, criticând politica lui Lech Walesa.
În 2000, Anna Walentynowicz va refuza distincţia de "cetăţean de onoare" al oraşului Gdansk.
Şi-a jucat propriul rol în filmul lui Andrzej Wajda, "Omul de Fier".
Artizanul politicii monetare din ultimii ani, Slawomir Skrzypek, şi-a pierdut viaţa la Smolensk
Guvernatorul băncii naţionale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, se afla în avionul prăbuşit în apropiere de Katyn.
Politica Băncii Centrale poloneze a fost aceea de neintervenţie, în ultimii doi ani şi jumătate, de când Slawomir Skrzypek este şeful băncii naţionale.
Banca a lăsat ca zlotul să se deprecieze, neintervenind în ratele de schimb, ceea ce a făcut ca exporturile să crească.
Combinată cu politica guvernului de a nu acorda ajutoare pentru companiile în prag de faliment a dat rezultate, economia Poloniei fiind singura din Europa care a înregistrat o creştere economică în 2009 de 1,7%.
Cu doar o zi înainte a-şi pierde viaţa, guvernatorul Skrzypek a aprobat ca banca centrală să intervină pe piaţa, după 10 ani.
Banca centrală a Poloniei a intervenit vineri pe piaţa valutară pentru deprecierea zlotului, pentru prima dată în ultimii zece ani, măsura beneficiind de susţinerea Ministerului de Finanţe.
"Banca Poloniei a cumpărat valută la un curs favorabil", potrivit unui comunicat al instituţiei financiare.
Zlotul s-a depreciat cu 0,5% în raport cu euro imediat după apariţia informaţiei.
Înainte de intervenţia Băncii Poloniei, valoarea zlotului în raport cu euro era cu 6% peste nivelul de la începutul anului, aproape de maximul ultimelor 18 luni.
Banca centrală nu a oferit detalii despre valoarea achiziţiilor de valută sau cursul la care acestea au avut loc.
Ultimul preşedinte polonez în exil a murit lângă pădurea Katyn
Ryszard Kaczorowski a fost, în anii 1989 şi 1990, preşedinte în exil al Poloniei.
Instituţia preşedintelelui în exil a fost înfiinţată după cel de al doilea război, când s-a considerat că Polonia şi-a pierdut independenţa după preluarea conducerii de comunişti.
Kaczorowski a demisionat şi şi-a predat funcţia, în 1990, preşedintelui nou ales, Lech Walesa, după primele alegeri democratice de după cel de al doilea război mondial.
Polonezi care au ridicat o şcoală în judeţul Suceava au murit în tragicul accident de la Smolensk
Doi dintre cei care îl însoţeau pe şeful statului polonez la comemorare de la Katin, vicepreşedintele Senatului, Kristina Bochenecz, şi senatorul care ţinea legătura cu diaspora poloneză din România, senatorul Maciej Plajynschi, erau cunoscuţi în satul sucevean Poiana Micului.
Cei doi au fost la Poiana Micului în urma cu doar şase luni, atunci cand au inaugurat scoala din sat, pentru realizarea căreia Senatul de la Varşovia a alocat două milioane de euro.
Şcoala este construită pe un amplasament cu o suprafaţă totală de peste 1600 de metri pătraţi, terenul fiind proprietatea Uniunii Polonezilor şi are 12 săli de clasă, bibliotecă, grădiniţă, sală de sport, cabinete de informatică, fizică, chimie, cabinet medical care va deservi şi populaţia din comunitate, pentru aceştia existând intrare separată .