Fără restricţii pentru muncitorii români din Italia
Muncitorii români şi bulgari pot alege să lucreze în Italia, în orice domeniu. Parlamentul European a adoptat, în decembrie, o rezoluţie care cere, printre altele, abolirea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari.
03 Ianuarie 2012, 20:22
De la 1 ianuarie, muncitorii români şi bulgari pot alege să lucreze în Italia, în orice domeniu.
Până acum, românii şi bulgarii care alegeau Italia aveau relativ puţine opţiuni: agricultură, domeniul hotelier, turism, servicii casnice şi de îngrijire, construcţii, inginerie, management sau munca înalt calificată şi puteau practica munci sezoniere.
Cu noua decizie, orice angajator care doreşte să recruteze lucrători români sau bulgari, în orice fel de sector de activitate şi pentru oricare loc de muncă, o poate face direct, fără să mai ceară, ca până acum, un permis la biroul competent de pe lângă Prefectura din zonă, a transmis corespondentul Radio România în Italia, Elena Postelnicu.
Potrivit secretarului general al Partidului Românilor din Italia "Identitatea Românească", Mihai Muntean - acest permis era obţinut şi înainte, cu mare uşurinţă, de angajator, dacă acesta era cu adevărat interesat să lucreze cu persoana în cauză.
"În teorie - ar ajuta, în practică - nu este un motiv de euforie foarte mare, pentru că acele restricţii erau, de fapt, materializate printr-o circulară, o hârtie, să-i spunem aşa, autorizaţie care trebuia luată din prefectură, pentru anumite sectoare de angajare, pentru anumite munci - profesiuni cu specializări înalte.
"În rest, piaţa muncii şi accesul pe piaţa muncii va fi reglementată ca şi până acum, de cerere şi ofertă. Parcursul, pentru cei care vor să se angajeze în sectoarele aşa-zis "liberalizate", este acelaşi, ca şi înainte."
"Trebuie să-şi facă recunoaşterea studiilor obţinute în ţară, iar apoi, să participe la concursuri, să îşi caute loc de muncă, conform specializării. Aici intervine problema, pentru că aici este concurenţa cu nativii, cu localii, numită "alias", spre exemplu, cu cei cu calificări", a explicat Mihai Muntean.
În contextul în care numărul şomerilor din provinciea Torino, din nordul Italiei, ajunge la 60.000 de persoane, printre care şi mulţi români, decizia liberalizării pieţei muncii îi poate ajuta pe conaţionalii din zonă, este de părere preşedintele asociaţiei "Frăţia", din Torino, Aurelia Miriţă.
Până la sfârşitul anului trecut, românii puteau lucra, fără probleme, în agricultură, în turism, în sectorul serviciilor casnice, al celor de curăţenie sau îngrijire la domiciliu, în construcţii, în vreme ce liber-profesioniştii nu aveau niciun fel de restricţie.
Restricţiile pentru muncitorii români, menţinute în nouă state membre UE
Nouă state membre ale Uniunii Europene au anunţat însă că doresc menţinerea restricţiilor şi în 2012.
Potrivit Comisiei Europene, notificările primite în acest sens sunt analizate la această oră, iar detaliile ar urma să fie făcute publice la sfârşitul acestei săptămâni.
Ţările care vor să impună în continuare restricţii în domeniul muncii pentru încă doi ani, sunt obligate să anunţe acest lucru Comisiei Europene şi să prezinte dovezi cum că înregistrează serioase probleme pe propria piaţă a muncii, iar liberalizarea totală a acesteia ar putea fi eventual o ameninţare.
Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Carmen Valică, Parlamentul European şi Comisia Europeană pledează pentru renunţarea la astfel de restricţii.
Până la analizarea notificărilor, Comisia Europeană nu poate preciza dacă există printre ţările semnatare unele care ar dori să modifice gradul actual de restricţionare a accesului românilor şi bulgarilor.
Există diferenţe de la ţară la ţară, de la un domeniu de activitate la altul, şi e posibil ca statele membre să fi cerut doar extinderea perioadei.
"Nouă state membre au trimis notificări cu privire la dorinţa de menţinere, totală sau parţială, a restricţiilor. Analizăm solicitările pentru a clarifica fiecare caz în parte şi vom avea o situaţie exactă până la sfârşitul acestei săptămâni."
"Ce ştim e că Republica Cehă, fără a trimite o notificare, ne-a informat că renunţă la restricţiile parţiale pe care le-a aplicat până la 1 ianuarie", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ryan Heath.
Cele nouă ţări care au trimis în mod sigur notificări sunt: Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Austria.
Parlamentul European a adoptat, în decembrie, o rezoluţie care cere, printre altele, abolirea restricţiilor şi care invocă studiile în acest sens prezentate de Comisia Europeană.
Potrivit acestora, libera circulaţie a muncitorilor români şi bulgari în ţările care au permis acest lucru a dus la o creştere economică a Uniunii Europenecu cu 0,3% şi nu a avut efecte semnificative asupra ratei şomajului din ţările de destinaţie.