Extrema dreaptă maghiară îşi face campanie pe seama romilor
Europarlamentarul Csanad Szegedi a declarat că romii care comit infracţiuni ar trebui mutaţi în afara localităţilor, în aşa-numite zone de protecţie a ordinii publice, încercuite cu două rânduri de garduri.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 03 Septembrie 2010, 19:50
În Ungaria, cu o lună înainte de alegerile locale, partidul Jobbik, de extremă dreaptă, îşi face campanie prin declaraţii împotriva romilor, adoptând aceeaşi strategie care l-a adus în parlamentul de la Budapesta.
Formaţiunea politică de extremă dreaptă care s-a aflat în strânsă legătură cu controversata grupare paramilitară Garda Ungară, scoasă recent în afara legii prin hotărârea instanţelor de judecată, a folosit şi în campania pentru alegerile parlamentare din Ungaria, din luna aprilie, termenul de infracţionalitate romă.
Atunci aceştia au indus ideea, în special în zonele mai sărace ale ţării, că membrii acestei comunităţi ar fi vinovaţi de comiterea unor ilegalităţi, şi a reuşit astfel, pentru prima oară, să îşi trimită reprezentanţii în parlamentul de la Budapesta.
Zilele trecute, europarlamentarul Csanad Szegedi, care este şi vicepreşedinte al partidului Jobbik, a declarat că cei care comit infracţiuni ar trebui mutaţi în afara localităţilor, în aşa-numite zone de protecţie a ordinii publice, încercuite cu două rânduri de garduri, supravegheate de poliţie şi jandarmerie şi din care oamenii să poată ieşi după ora 10:00 seara, doar în urma unei înregistrări prealabile.
Potrivit declaraţiilor sale, o primă astfel de zonă împrejmuită ar putea fi înfiinţată în apropierea oraşului Miszkolc, din nord-estul ţării, iar scopul acestor amplasamente ar fi îndepărtarea elementelor infracţionale, în paralel cu forţarea lor la integrare.
O altă idee lansată de politicianul Jobbik a fost înfiinţarea unor închisori cu autosusţinere, în care cei închişi să îşi plătească costurile de întreţinere.
Celelalte partide condamnă atitudinea extremei drepte
Declaraţiile lui Csanad Szegedi au stârnit reacţii în rândul celorlalte formaţiuni parlamentare din Ungaria.
Socialiştii ungari i-au cerut partidului de guvernământ să ia urgent atitudine în cazul unor astfel de chestiuni care periclitează democraţia, pentru că altfel vor sesiza organismele Uniunii Europene.
La rândul său, partidul FIDES, aflat la guvernare, a recomandat formaţiunii de extremă dreaptă să studieze amănunţit Constituţia ţării înainte de a face publice astfel de idei şi a subliniat că nu este nevoie de ghetouri şi de legi stricte şi o poliţie puternică, iar guvernul a luat numeroase măsuri în acest sens şi va lua altele noi în continuare.
Şi formaţiunea ecologistă LMP a condamnat declaraţiile politicianului Jobbik şi a subliniat că problema este reprezentată de sărăcie, iar o soluţie ar fi crearea de şanse oamenilor, în locul marginalizării.