Exploziile din Beirut (VIDEO). Ambasada României, afectată
Ministerul de Externe de la București declară că imobilul ambasadei României a suferit avarii minore.
Articol de Radiojurnal, 05 August 2020, 08:21
Ambasada României la Beirut nu a fost notificată până acum cu privire la existența unor cetățeni români printre victimele celor două explozii uriașe din capitala libaneză.
Ministerul de Externe de la București mai precizează că imobilul ambasadei României a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.
Libanul este în doliu astăzi, după ce o explozie uriașă în capitala Beirut a distrus cartierul portului și a provocat haos în tot orașul. Bilanțul tragic, încă provizoriu, cel puțin 78 de morți și aproape 4.000 de răniți. Deocamdată nu sunt informații că, printre victime, s-ar afla și români, dar sediul ambasadei noastre în capitala libaneză a fost avariat. Costi Dumăscu urmărește subiectul și are toate informațiile în radiojurnal.
Reporter: Totul a început în jurul orei locale 18:00. Pompierii au fost trimiși în zona portului să stingă un incendiu. La scurt timp s-a văzut o explozie, urmată de o alta, uriașă, asemănătoare celei produse de o bombă nucleară. Explozia a zdrobit clădirile asemenea unui val uriaș care mătură totul în cale, potrivit imaginilor filmate de martori oculari. Cartierul portului pare distrus în întregime, dar deflagrația a afectat aproape toată capitala. Sunt clădiri prăbușite, mașini distruse și resturi peste tot. Spitalele nu au mai făcut față numărului mare de victime: cel puțin 78 de morți și 4.000 de răniți, mulți în stare gravă. Şi Ambasada României a fost avariată, dar nu sunt informații că printre victime s-ar afla și români. Misiunea diplomatică este în legătură permanentă cu autoritățile libaneze pentru informații legate de conaționalii noștri. Oficiali de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate din Liban au declarat în această dimineață că deflagrația uriașă a fost produsă de aproximativ 2.700 tone de azotat de amoniu, păstrate de șase ani, se pare în condiții improprii, într-un depozit din port. Substanța este extrem de periculoasă, dacă este să ne amintim de explozia de lângă Mihăilești, județul Buzău, care a făcut, în 2004, 18 morți. Camionul, care a explodat atunci pe DN 2, transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Explozia a făcut un crater de 6,5 metri adâncime cu un diametru de peste 20 de metri.