Evoluţii aşteptate în criza Brexitului
Curtea Supremă din Marea Britanie va decide mâine, dacă prorogarea parlamentului britanic - suspendarea lucrărilor - a fost sau nu o măsură legală
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Septembrie 2019, 02:28
Deputaţii care se opun Brexitului fără acord au intentat mai multe acţiuni în instanţă, nemulţumiţi de decizia guvernului de a proroga parlamentul în această perioadă critică, în care - spun ei - este nevoie ca executivul să poată fi tras la răspundere pentru deciziile pe care le ia.
Judecătorii din Irlanda de Nord au refuzat să dea un verdict, dar un tribunal din Anglia şi unul din Scoţia au decis că suspendarea parlamentului este legală, aceasta fiind o decizie politică peste care judecătorii nu pot interveni. Apoi, Tribunalul de Apel din Edinburgh a dat o altă interpretare legii şi a stabilit că prorogarea este ilegală. Fiind instanţa cu cea mai mare autoritate dintre cele menţionate anterior, sentinţa rămâne în picioare până mâine, când judecătorii Curţii Supreme fi o pot menţine, fie o pot respinge definitiv. Dacă verdictul va fi menţinut, deputaţii îşi pot relua imediat activitatea, iar premierul Boris Johnson va trebui să răspundă acuzaţiilor potrivit cărora a minţit-o pe Regina Elisabeta a II-a în privinţa motivelor pentru care a cerut prorogarea parlamentului.
Zilele trecute, prim-ministrul a negat vehement că ar fi făcut acest lucru, însă întrebarea a venit din partea presei. În cazul în care Curtea Supremă va stabili că suspendarea activităţii parlamentare este ilegală, întrebarea va fi pusă data viitoare de un judecător. Dacă tribunalul va decide însă că Boris Johnson a acţionat legal, Parlamentul rămâne suspendat până la 14 octombrie. Deputaţii vor reveni astfel în camera comunelor cu doar trei zile înaintea unui summit crucial al liderilor europeni.
O lege intrată în vigoare la începutul săptămânii trecute îl obligă pe Boris Johnson să ceară de la Bruxelles o amânare a Brexitului, însă prim-ministrul a spus că mai bine ar muri într-un şanţ decât să facă acest lucru. Este el dispus să încalce legea sau îi va da o altă interpretare? Sau mai degrabă are pregătită o altă strategie pe care o va pune în aplicare la momentul pe care îl va considera potrivit? După cum s-a putut constata în ultimele luni, nimic nu mai este imposibil în politica britanică, divizată şi erodată de problema Brexitului.