Eveniment controversat privind reglementarea internetului
Agenţia ONU care organizează reuniunea a declarat că trebuie luate măsuri pentru a asigura investiţiile în infrastructură şi pentru a extinde accesul la internet.
Articol de Ioana Dogaru, 04 Decembrie 2012, 09:45
Autorităţile de reglementare guvernamentale din 193 de ţări sunt în Dubai pentru a revizui un amplu tratat de comunicaţii, informează BBC.
Google a avertizat că evenimentul "ameninţă internetul", iar UE susţine că "dacă nu este stricat nu trebuie reparat", referitor la tratatul de reglementare al folosirii internetului.
Agenţia ONU care organizează evenimentul a declarat că trebuie luate măsuri pentru a asigura investiţiile în infrastructură şi pentru a ajuta mai multe persoane să acceseze internetul.
900 de modificări ale Regulamentului Internaţional al Telecomunicaţiilor
Au fost prezentate peste 900 de modificări ale Regulamentului Internaţional al Telecomunicaţiilor.
Printre propuneri se evidenţiază cea referitoare la blocarea spamurilor şi cea referitoare la scăderea tarifelor la roaming.
Tratatul care va rezulta în urma întâlnirii de la Dubai va deveni parte a dreptului internaţional, dar agenţia ONU care organizează evenimentul susţine că nu există niciun mecanism juridic care să oblige ţările să se conformeze la noile reglementări.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) susţine că există o "necesitate dramatică" de a adapta regulile la noile tehnologii.
SUA, "îngrijorată de unele propuneri"
SUA îşi arată îngrijorarea legată de faptul că unele ţări prezintă propuneri "alarmante".
"Au fost propuneri care au sugerat că ar trebui ca ITU să intervină în modul de guvernare al internetului", a declarat Terry Kramer, ambasadorul SUA la eveniment, săptămâna trecută.
Acesta a precizat că au existat propuneri conform cărora guvernele ar trbeui să se ocupe de gestionarea conţinutului online.
"Aceste propuneri încalcă fundamental noţiunea de democraţie şi ne vom opune ferm unor astfel de propuneri", a mai spus Terry Kramer.
El s-a arătat îngrijorat în special de propunerea Rusiei prin care se sugerează că statele membre ar trebui să îşi guverneze singure conţinutul online.
Într-un editorial din Moscow Times se sugerează că Rusia a pus deja pe "lista neagră" un număr de siteuri, fără a avea nevoie de un tratat internaţional.