Europa va progresa "doar dacă este unită"
Preşedintele parlamentului European, Martin Schulz, a precizat că euro nu trebuie să devină "un simbol al egoismului şi divizării", iar ideea întoarcerii la monedele naţionale trebuie respinsă.
09 Mai 2012, 18:47
Liderii instituţiilor europene au pledat miercuri la un forum organizat la Bruxelles pentru solidaritate şi măsuri de creştere economică în Europa.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a atras atenţia că Europa poate face faţă competiţiei globale doar dacă este unită.
Preşedintele parlamentului European, Martin Schulz, a criticat faptul că liderii naţionali îşi asumă fiecare succes, dar dau vina pe instituţiile europene în cazul unui eşec.
Explicaţiile cu privire la situaţia economică şi perspectivele de creştere au fost formulate de preşedintele Comisiei Europene care a cerut Greciei să îşi respecte angajamentele.
Jose Manuel Barroso a declarat că respectă democraţia şi votul exprimat în Grecia şi că Europa trebuie să aştepte rezultatul negocierilor, formarea sau nu a unui guvern.
Dar, indiferent de ce se întâmplă, Grecia trebuie să respecte înţelegerea pe care o are cu ţările din zona euro şi cu instituţiile europene şi anume respectarea programului convenit.
"E o chestiune de credibilitate nu doar pentru Grecia, ci pentru întreaga zonă euro. Dacă înţelegerea nu e respectată, efectele ar fi profund negative pentru Grecia. E un program care nu vizează doar consolidarea fiscală, ci şi creşterea economică, investiţiile, programele pentru tineri.
"Ştim că unele reforme sunt dureroase şi cer timp şi sacrificii, dar sincer, alternativa e mult mai rea pentru populaţia Greciei", a spus Jose Manuel Barroso.
Euro "nu trebuie să devină un simbol al egoismului şi divizării"
În privinţa problemelor Europei, Jose Manuel Barroso a insistat pentru consolidare, reforme şi investiţii- investiţii pentru zonele sărace în vederea reducerii diferenţelor dintre ţările membre, fie şi in interesul ţărilor bogate, a arătat el.
Şi ele beneficiază de piaţa unică, iar efortul trebuie să fie comun.
Preşedintele Comisiei Europene a explicat unele din măsurile asupra cărora insistă în această perioadă, măsuri care pot facilita creşterea economică, de exemplu emiterea de obligaţiuni pentru proiecte de investiţii astfel încât mediu privat să devină o parte a eforturilor de redresare.
Ulterior, în plenul parlamentului european, preşedintele acestui for, Martin Schulz a reluat în discursul dedicat zilei Europei pledoaria pentru măsurile de creştere şi de reducere a şomajului şi a precizat că euro nu trebuie să devină un simbol al egoismului şi divizării, iar ideea întoarcerii la monedele naţionale trebuie respinsă.
O referire la declaraţiile potrivit cărora aceasta ar fi soluţia pentru Grecia - e nevoie de o schimbare de direcţie în Europa, de reduceri ale cheltuielilor combinate cu iniţiative de creştere, nu doar de austeritate.
Liderii grupurilor politice s-au alăturat discursului pro creştere economică şi creare de locuri de muncă, au semnalat pericolele la adresa stabilităţii europene sau au condamnat populismul.