Europa "nu poate avansa fără investiţii"
Liderii Uniunii Europene pregătesc terenul pentru dezbaterile aprinse aşteptate anul acesta în legătură cu bugetul pentru anii 2014 - 2020.
22 Martie 2012, 19:43
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz i-a acuzat de populism pe cei care pledează pentru reducerea bugetului european şi a arătat că Europa poate ieşi cu succes din criză doar cu un buget corespunzător.
Europa trebuie să poată investi pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă, a adaugat şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la conferinţa pe tema viitorului buget organizată la Parlamentul European.
Eurodeputaţii şi aleşii din parlamentele naţionale au, potrivit reglementărilor europene, un cuvânt de spus cu privire la viitorul buget, iar preşedintele parlamentului, Martin Schulz a insistat că Forul aleşilor trebuie să participe la fiecare etapă a negocierilor.
El a admis că discuţiile vor fi dificile şi a avertizat că nu este dispus să renunţe uşor la argumentele pe care le promovează în numele europenilor.
"Dacă încercăm să găsim soluţii pragmatice, în loc de conflicte ideologice, vom găsi, iar dacă unii vor vrea să distrugă spiritul european, prin lansarea unor dezbateri ideologice, sunt pregătit să lupt", a declarat Martin Schultz.
Foto: Cum se cheltuie bugetul UE? (cifrele pe 2011). Sursa: europa.eu.
La rândul său, preşedintele Comisiei a insistat că Europa nu poate avansa fără investiţii şi a menţionat proiectele propuse de Comisie, de exemplu cel al investiţiilor în infrastructura de transport, cea energetică şi cea informatică sau programele educaţionale pentru tineri.
"Prin cheltuirea unui euro din bugetul european se economisesc câţiva euro din bugetele naţionale, aceasta pentru că e un buget destinat investiţiilor, insist, nu cum spun unii, un buget pentru cheltuielile Bruxelles-lui. Banii se întorc în oraşe şi în regiuni", a spus preşedintele CE.
Jose Manel Barroso a menţionat propunerea introducerii taxei pe tranzacţiile financiare şi încăpăţânarea unor state membre de a o respinge.
Taxa ar permite viitoarea reducere cu până la 50% a contribuţiilor statelor membre la bugetul european.
Ulterior, joi după-amiază, comisarul pentru Programare financiară şi buget a prezentat calculele detaliate ale Comisiei, potrivit cărora contribuţia României la bugetul european ar scădea cu peste 630 de milioane de euro în 2020, prin aplicarea acestei taxe.
În plus, o treime din încasări ar urma să ajungă direct la bugetele naţionale, dar există state membre care se opun categoric aplicării acestei taxe, chiar dacă ea ar însemna o sumă importantă pentru finanţarea proprie a bugetului european.
Nu e singura temă controversată. Viitorul buget ridică numeroase subiecte asupra cărora ţările membre au opinii categoric diferite: politica agrară, fondurile de coeziune, banii pentru educaţie sau cercetare.
În plus, contribuţiile naţionale sunt puse în discuţie, sau acel rabat, sumele pe care unele ţări le primesc înapoi din bugetul comunitar.
Luările de poziţie de astăzi sunt doar o primă etapă, cea în care liderii europeni insistă asupra nevoii de dialog.