Europa, cuprinsă de proteste
Protestele de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate luate de guvernele statelor din Europa se răspândesc de la o zi la alta. În Italia sunt anunţate proteste pe tot cuprinsul lunii octombrie.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Octombrie 2011, 19:13
În Grecia, bugetul pentru 2012, acompaniat de un nou pachet de măsuri de austeritate, are mari şanse să fie aprobat de parlament.
Printre măsurile avute în vedere se numără trecerea în rezervă a 30.000 de salariaţi publici până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că timp de un an, aceştia vor primi 60% din salarii, după care vor fi trimişi în şomaj.
Aceasta ar fi însă numai prima etapă a programului, pentru că proiectul face referire la 200.000 de angajaţi care ar trebui să părăsească aparatul de stat.
De asemenea, până la sfârşitul anului, grecii sunt obligaţi să-şi plătească taxele de urgenţă şi impozitele restante, măsuri care, evident, au stârnit numeroase proteste aproape în fiecare zi.
Măsurile anticriză au stârnit multe nemulţumiri şi în Marea Britanie, unde, la Manchester, de exemplu, peste 30.000 de persoane au ieşit în stradă, nefiind de acord cu planul de austeritate pe care autorităţile britanice l-au adoptat.
Mitingul a fost organizat de sinidicate, iar protestatarii au cerut obligarea băncilor la plata unor taxe suplimentare şi renunţarea la politica disponibilizărilor.
Proteste în Italia în toată luna octombrie
În paralel cu aceste acţiuni, şi sindicatele din Italia au început o serie de proteste, care se vor întinde toată luna octombrie.
Astfel, au intrat în grevă angajaţi din transportul public, nemulţumiţi de anunţul privind intenţia de concediere a 150.000 de salariaţi din acest sector.
Lor li s-au alăturat şi angajaţii de la Compania Naţională de Poştă din Italia.
Cu greva de luni a salariaţilor din transportul public şi de la Poşta italiană se dă startul unei serii de alte proteste care vor avea loc în această lună în Peninsulă.
Peste 150.000 de sindicalişti din transport, de la USD - Unione Sindacale di Base - din mai multe oraşe au refuzat să lucreze în semn de protest faţă de reducerea cu 70% a fondurilor alocate acestui sector, reducere care deja a început să cauzeze disponibilizări, tăieri salariale şi creşteri de tarife.
Totodată, greviştii consideră că actualul plan de austeritate, modificat de patru ori de Guvernul Berlusconi, anulează drepturile angajaţilor.
Cei care lucrează pentru o instituţie publică se tem de disponibilizări, iar femeile, că vârsta pensionării va creşte tot mai mult. Au avut astfel de suferit călătorii din Roma, Bologna şi Napoli, în vreme ce la Milano şi Torino, transportul public s-a desfăşurat în mod regulamentar, iar la Florenţa, greva a fost anunţată pentru data de 7 octombrie.
Şi serviciile poştale au avut de suferit din cauza grevei programate de alte patru sindicate.
Lanţul protestelor continuă vineri, 7 octombrie, cu o grevă a profesorilor, care va afecta şi serviciile externe contractate de către unităţile de învăţământ sau administraţia publică.
Luni, 10 octombrie, vor refuza să muncească angajaţii grupului UniCredit pe durata întregului program.
Din nou, transporturile vor avea de suferit pe 20 şi 21 octombrie, de această dată, în sectorul feroviar.
Un alt protest, tot în sectorul feroviar, dar Departamentul de transport de marfă, va avea loc la 24 octombrie.
Protestele din această lună se pare că vor lua sfârşit pe 28 octombrie, când vor intra în grevă pe toată durata programului lucrătorii din administraţia publică.