Eroii conflictului din Transnistria, comemoraţi în R. Moldova
Autorităţile de la Chişinău marchează miercuri, împlinirea a 19 ani de la declanşarea conflictului din Transnistria, în care aproximativ 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Articol de Cătălin Gomboş, 02 Martie 2011, 15:52
Eroii conflictului din Transnistria sunt comemoraţi miercuri în Republica Moldova, la 19 ani de la izbucnirea fazei intense a conflictului cu separatiştii.
Aceasta a durat din martie până la 21 iulie 1992, interval în care aproximativ 1000 de combatanţi din ambele tabere şi-au pierdut viaţa.
Forţele separatiste au fost sprijinite şi de armata Federaţiei Ruse, după cum a constatat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în 2004.
În prezent, Transnistria ramâne unul dintre conflictele îngheţate ale Europei.
Autorităţile din regiunea separatistă sunt acuzate frecvent de încălcări ale drepturilor omului, victimele fiind mai ales vorbitorii de limba română din regiune.
Pe de alta parte, Federaţia Rusă continuă să îşi menţină trupe în zona controlată de separatişti, iar sute de mii dintre locuitorii regiunii au primit şi cetăţenia rusă.
Relaţia cu autorităţile de la Chişinău a cunoscut un uşor dezgheţ în ultimii ani, când negocierile au fost relansate într-un format informal, în cadrul aşa-numitei "diplomaţii de fotbal”, care a constat într-o serie de întâlniri pe care primul ministru Vlad Filat le-a avut, la meciurile echipei Sheriff Tiraspol, cu liderul separatist Igor Smirnoff.
Totuşi, separatiştii au continuat provocările la adresa Republicii Moldova, ultima fiind legată de arestarea abuzivă a lui Ilie Cazacu şi a jurnalistului Ernest Vardanean.
Aceasta din urmă a fost condamnat de separatişti, în 2011, la 15 ani de închisoare pentru "înaltă trădare”.