Epidemie de gripă în Ungaria
Autorităţile medicale din Ungaria au declarat epidemie de gripă la nivel naţional, după ce numărul bolnavilor a ajuns la 17 mii, săptămâna trecută.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 13 Februarie 2014, 14:19
Autorităţile medicale din Ungaria au declarat epidemie de gripă la nivel naţional, după ce numărul bolnavilor a ajuns la 17 mii, săptămâna trecută.
O mare parte dintre pacienţii care suferă de gripă sunt foarte tineri
Centrul Naţional de Epidemiologie din Ungaria a anunţat că numărul persoanelor care s-au prezentat la medic, în ultima perioadă, cu simptome de îmbolnăvire de gripă, a crescut semnificativ, fiind depăşit pragul în astfel de situaţii, iar acest lucru înseamnă că este epiedie de gripă la nivel naţional.
Budapesta, în topul îmbolnăvirilor
În perioada 3-9 februarie, peste 17 mii de persoane s-au prezentat la medic cu simptome de gripă, ceea ce înseamnă o creştere cu 20% faţă de săptămâna anterioară.
Centrul Naţional de Epidemiologie a mai precizat că se pot observa diferenţe între regiuni, în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor, cei mai mulţi pacienţi fiind înregistraţi în Budapesta şi judeţele Pesta şi Györ-Moson-Sopron.
Potrivit datelor centralizate, peste un sfert dintre cei care s-au prezentat la medic pentru îngrijiri medicale au fost copii; 40% - tineri cu vârste între 15 şi 34 de ani; 25% persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 59 de ani, iar 7% de peste 60 de ani.
În judeţul Veszprém, din zona de Vest a ţării, peste 70% dintre pacienţi au sub 15 ani - a mai informat Centrul Naţional de Epidemiologie din Ungaria.
În România "s-a înregistrat un număr mic de cazuri de gripă"
În România, până acum, s-a înregistrat un număr mic de cazuri de gripă şi nu poate fi vorba despre o epidemie, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesorul doctor Alexandru Rafila.
"Circulaţia este cu totul sporadică şi nu putem să discutăm în niciun caz de epidemie de gripă. Mai mult, valorile săptămânale, pe care le prezintă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, referitor la infecţiile respiratorii în general, nu sunt îngrijorătoare, în acest moment. Sigur că situaţia se poate schimba, dar acest lucru este condiţionat şi de evoluţia vremii", mai spune profesorul doctor Alexandru Rafila.