Emmanuel Macron explică de ce vrea un nou mandat de președinte al Franței
Intrat ultimul în cursa electorală, spre deosebire de ceilalţi 11 contracandidați, preşedintele Emmanuel Macron şi-a prezentat, astăzi, „Proiectul prezidenţial pentru Franţa"..
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Martie 2022, 21:44
Intrat ultimul în cursa electorală, spre deosebire de ceilalţi 11 contracandidați, preşedintele Emmanuel Macron şi-a prezentat, astăzi, „Proiectul prezidenţial pentru Franţa” şi pentru un al doilea mandat la alegerile din aprilie.
Creditat de toate sondajele de opinie cu 30 la sută din intenţiile de vot, la distanţă mare de un grup de 4 candidaţi care îi urmează, Macron pare să ajungă fără emoţii în turul doi, mai ales că actuala conjuctură creată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei i-a scos în evidenţă statura de adevărat lider, calitate pe care francezii au dificultăţi să o identifice la ceilalţi competitori.
Un discurs de o oră şi jumătate, în care şi-a prezentat programul electoral, urmat de alte aproape 3 ore în care neobositul candidat a răspuns la întrebările ziariştilor.
Emmanuel Macron a spus că proiectul său pentru câştigarea celui de-al doilea mandat este inspirat din lecţiile învățate din crizele prin care francezii şi lumea întreagă au trecut în ultimii ani şi l-a evaluat la 50 de miliarde de euro pe an pentru a putea fi pus în practică:
"Eu cred că ceea ce am făcut în ultimii 5 ani, a fost, în primul rând, să acţionez în conformitate cu angajamentele pe care mi le-am luat. Şi m-am achitat de toate angajamentele pe care am putut să le îndeplinesc. Apoi, mi-am asumat responsabilitatea să gestionez crizele şi să-i protejez pe francezi, fie că a fost cazul crizelor sociale, al pandemiei mondiale sau al războiului. Sunt multe lucruri în care credeam în 2017 şi în care cred în continuare, precum ambiţia de a face reforme şi de a transforma societatea. Pe viitor, garanţia pe care pot să v-o dau este că de fiecare dată când voi putea face ceea ce m-am angajat, o voi face! În alegerile prezidenţiale, francezii aleg o femeie sau un bărbat, o voinţă, un proiect, un caracter şi marile linii directoare pe care şi le asumă în faţa ţării".
Prima axă a programului este întărirea şi modernizarea armatei, prin investiţii în echiparea sa cu tehnologie de vârf şi dublarea numărului de rezervişti, astfel încât Franţa să-şi asigure independenţa de apărare şi să poată face faţă unui război de mare intensitate, care ar putea lovi continentul european, că şi provocărilor hibride şi atacurilor cibernetice. În paralel, vor fi consolidate stocurile strategice ale ţării.
Educaţia şi sănătatea vor cunoaşte reforme profunde şi vor beneficia de investiţii record, astfel încă să nu mai existe inegalităţi între cetăţeni de acces la aceste servicii publice. În prim plan se află dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării, inclusiv prin atragerea de talente internaţionale, învăţământul liceal profesional va fi profund transformat, pentru a-i pregăti pe tineri în meseriile viitorului şi a crea noi competenţe. Se vor face investiţii masive în aparatură şi personal pentru spitale şi îngrijirea persoanelor vârstnice, va fi dezvoltat sistemul de prevenţie a bolilor şi va fi simplificată administraţia din sănătate.
Ambiţia preşedintelui Emmanuel Macron este ca Franţa să-şi dobândească independenţa industrială, energetică şi agricolă, prin crearea unor filiere de activitate sută la sută franceze.
Franţa va construi 6 centrale nucleare noi şi va iniţia o reformă a preţului electricităţii în Europa.
Proiectul propune, de asemenea, modernizarea relaţiilor de muncă, alături de alte numeroase măsuri sociale pentru sprijinirea populaţiei sărace, a mamelor singure, a altor categorii defavorizate.
Nu în ultimul rând, programul candidatului Macron prevede măsuri concrete pentru siguranţa cetăţeanului, prin întărirea numerică şi tehnologică a forţelor de ordine şi prin dublarea prezenţei lor în spaţiul public.