Emmanuel Macron caută sprijin pentru aprobarea planului franco-german
Emmanuel Macron a discutat în ultimele zile cu numeroși lideri europeni încercând să găsească sprijin pentru aprobarea planului franco-german în valoare de 750 de miliarde de euro.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Iulie 2020, 13:41
Summitul de astăzi este diferit de cele anterioare pe marginea bugetului, întrucât se discută şi pachetul de relansare a economiilor afectate de criza generată de pandemie.
Suma propusă este de 750 de miliarde de euro, iar miza este ca relansarea să aibă loc ţinându-se cont de planurile europene de trecere la o aşa-numită economie verde.
Există, însă, puncte de vedere diferite cu privire la pachetul de relansare. Olanda, de pildă, insistă ca pachetul de relansare să fie condiţionat de reforme în mai multe domenii, inclusiv pe piaţa muncii şi în sistemele de pensii.
Premierul ceh, Andrej Babis, îşi doreşte ca fondurile să fie direcţionate în funcţie de impactul crizei asupra economiilor, nu pornind de la performanţele anterioare, iar cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că se aşteaptă la negocieri foarte dificile.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a arătat ceva mai optimist şi şi-a exprimat speranţa, într-o declaraţie făcută înainte de începerea summitului, că se va ajunge la un acord. Daniela Coman are detalii.
Reporter: Președintele Franței susține că numai printr-un vast program de investiții și de susținere a economiei din fonduri europene se pot repara daunele enorme cauzate de perioada de oprire a activității în țările membre, în timpul perioadei critice a epidemiei de coronavirus.
Emmanuel Macron a discutat și s-a întâlnit în ultimele zile cu numeroși lideri europeni, încercând să găsească sprijin pentru aprobarea planului franco-german în valoare de 750 de miliarde de euro, de sprijinit pentru economiile europene.
Emmanuel Macron: Trebuie să știm să găsim punctele de compromis, pentru ca planul de relansare și bugetul european multianual să ne permită să construim redresarea economică și socială a Europei, o nouă suversanitate tehnologică, industrială și ecologică europeană, precum și solidaritatea cu regiunile cele mai afectate de epidemie. Este în joc întregul nostru proiect european, am încredere, dar sunt prudent. Împreună cu cancelarul Angela Merkel și cu sprijinul preşedintelui Jean Michel sperăm să ajungem la un acord.
Reporter: Franţa se află printre țările grav afectate de epidemie, cu peste 30.000 de decese raportate de la 1 martie și până în prezent și ale cărei pierderi economice pe acest an sunt estimate între 9 și 12% cădere a Produsului Intern Brut.
(RS)