Embargo petrolier al UE împotriva Iranului
Măsura, fără precedent, se referă la un embargo petrolier progresiv şi la sancţiuni împotriva Băncii Centrale iraniene pentru a bloca finanţarea controversatului program nuclear iranian.
23 Ianuarie 2012, 19:05
Uniunea Europeană a decis, luni, să sancţioneze Iranul, în legătură cu controversatul său dosar nuclear.
Măsura fără precedent se referă la un embargo petrolier, care se va aplica, însă, treptat, şi la sancţiuni împotriva Băncii Centrale iraniene.
Într-o primă etapă, este vorba despre interdicţia impusă ţărilor europene, de a semna noi contracte cu Teheranul, care vinde cam 20% din petrolul său, în statele Uniunii Europene, în special, în Grecia, Italia şi Spania.
UE a adoptat o nouă serie de sancţiuni după ce cei 27 miniştri de externe au reuşit să ajungă la un acord.
O nouă serie de sancţiuni fără precendent pentru că vizează tranzacţiile financiare ale Iranului şi importurile de petrol ale europenilor, din Iran, ideea fiind, de a încerca să blocheze orice acces la finanţare, a programului nuclear iranian, pe care chiar Agenţia Internaţională pentru Energie îl bănuieşte că ar ascunde, de fapt, un program nuclear militar.
În primul rând, este vorba despre un embargo gradual, asupra importurilor de petrol şi a produselor petroliere ce provin din Iran.
Niciun nou contract nu va mai putea fi angajat de ţările europene, cu Iranul, dar contractele deja aflate în derulare vor continua până la 1 iulie, anul acesta.
Înainte de data de 1 mai, europenii vor face o reexaminare a sancţiunilor anunţate luni, pentru petrolul iranian şi, atunci, se va vedea ce modificări eventuale vor fi aduse.
Există însă o mare grijă, din partea europenilor, pentru a nu fi afectată piaţa mondială a petrolului.
În al doilea rând, au fost blocate toate bunurile, de pe teritoriul european, ale Băncii Centrale iranieie, însă au fost luate măsuri şi aici, aşa încât, comerţul tradiţional să poată continua şi populaţia iraniană să nu aibă de suferit.
Mai sunt interzise, de asemenea, comerţul cu aur, comerţul cu metale preţioase şi cu diamante şi, la fel, va fi interzisă furnizarea de bancnote de bancă şi de monezi, din partea băncilor europene, către Banca Centrală iraniană.
Rămâne de văzut care vor fi consecinţele, pentru că europenii doresc să facă presiuni asupra Iranului, ca să se întoarcă la masa negocierilor cu europenii, cu SUA şi cu restul ţărilor implicate.