Egiptul "aşteaptă asistenţă din partea României"
Egiptul încearcă să acceseze fonduri europene pentru reforma instituţională şi speră ca România să trimită experţi români la Cairo.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Iunie 2011, 19:49
Egiptul se pregăteşte pentru alegeri parlamentare în luna septembrie şi cel mai probabil pentru un scrutin prezidenţial la sfârşitul anului, dar tranziţia spre democraţie este abia la început.
Redactarea unei noi constituţii este o prioritate pentru autorităţile de la Cairo care încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru o guvernare eficientă.
România vrea să ajute Egiptul să depăşească dificultăţile tranziţiei şi deocamdată le oferă mai uşor vize oamenilor de afaceri egipteni.
Ministrul de externe Teodor Baconschi i-a explicat la Cairo omologului său că noua Secţie Consulară Română din capitala Egiptului, modernizată după criterii Schengen, poate acorda oamenilor de afaceri egipteni vize în doar 48 de ore, dacă aceştia îndeplinesc formalităţile necesare.
Egiptul aşteaptă de la România asistenţă pentru perioada de tranziţie, o asistenţă tradusă prin trimiterea de experţi români la Cairo, ba chiar Egiptul încearcă să acceseze şi fonduri europene pentru reforma instituţională.
Ministrul de externe Teodor Baconschi a explicat ca există similarităţi între situaţia de acum, din Egipt, după revoluţie, şi România de după 1989.
Ministrul Baconschi a declarat că şi în România şi în Egipt oamenii s-au revoltat pentru a obţine o reprezentare politică reală şi o societate deschisă, dar în ce priveşte asemănările dintre Ceauşescu şi Mubarak şi soluţiile de pedepsire a dictatorilor nu mai există similiarităţi, a spus ministrul român de externe.
"Aş vrea doar să vă reamintesc că din cauza circumstanţelor din România de acum 20 de ani şi pentru că era nevoie urgentă să fie oprită uciderea de oameni, Ceauşescu nu a avut un proces adevărat, a fost o execuţie sumară; în Egipt nu este cazul, aşa că similarităţile nu sunt relevante", a declarat Teodor Baconschi.
Alegerile parlamentare în septembrie
Egiptul, teoretic, se pregăteşte pentru alegeri în septembrie, dar opinia publică şi clasa politică sunt divizate.
Ministrul egiptean de externe, Nabil Al Arabi, a vorbit în premieră despre un posibil calendar şi a spus că în prezent este vorba despre alegeri parlamentare în septembrie şi prezidenţiale la sfârşitul anului.
"Cu toate acestea, există multe cereri în prezent ca alegerile să mai fie amânate, pentru că este nevoie de timp pentru a permite partidelor noi sau mai vechi să se conecteze cu populaţia şi să îşi prezinte programele politice.
"Alţii spun că ar trebui să începem cu redactarea unei noi constituţii care să stabilească dacă drumul spre democraţie va fi printr-o republică parlamentară sau una prezidenţială. Acum nu pot spune care va fi varianta finală, dar cu cât mai repede cu atât mai bine", a declarat Nabil Al Arabi.
Între timp, pe scena politică egipteană a mai apărut un nou partid, ridicând la patru numărul formaţiunilor islamiste.