Efectele Brexit încep să se vadă acut în Irlanda de Nord
Uniunea Europeană şi-a retras angajaţii din porturile nord-irlandeze în urma unor ameninţări la adresa lor
05 Februarie 2021, 02:31
Unioniştii din Irlanda de Nord ce reprezintă forţele politice care doresc rămânerea în Regatul Unit cer ca protocolul privind Irlanda de Nord, ce face parte din acordul Brexit, să fie pur şi simplu anulat.
Protocolul negociat şi convenit de guvernul condus de Boris Johnson şi Uniunea Europeană asigură un flux liber, fără controale şi fără graniţe între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda pentru a proteja acordul de pace. În schimb, au loc controale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. În practică, această graniţă comercială înseamnă un întreg arsenal birocratic care face schimburile de produse alimentare şi de origine animală dificile şi adesea ineficiente.
Patricia Gilbert are o afacere cu legume bio. Până la sfârşitul anului trecut ea s-a aprovizionat fără probleme cu produsele necesare din Anglia. După Brexit, însă, firmei din Anglia i-au fost cerute atâtea documente, încât firma a decis să-şi oprească livrările în Irlanda de Nord.
Patricia Gilbert: "Firma din Anglia trebuie să-i dea firmei de transport întreaga listă de produse pe care le trimite, pentru ca firma de transport să poată întocmi documentele vamale. Trebuie apoi ca firma să încarce detaliile produselor pe un web site al Agenţiei Agricole din Anglia pentru a obţine certificate fitosanitare. Pentru a obţine aceste certificate este nevoie ca cineva din Agenţia Agricolă să meargă fizic la depou şi să verifice fructele şi legumele înainte de a fi trimise, iar din 1 aprilie, pentru că este un produs bio, va trebui să obţinem şi un certificat de produs bio".
Patricia Gilbert spune că a început să caute noi furnizori în Olanda. Situaţia este, însă, mult mai complicată atunci când vine vorba de aprovizionarea populaţiei cu alimente.
În ultimele săptămâni, mai multe rafturi din supermarketurile nord-irlandeze au rămas goale din cauza acestor noi controale vamale. Premierul Boris Johnson a declarat că angajamentul lui faţă de Irlanda de Nord este de neclintit.
Ian Paisley Jr, unul din liderii Partidului Democrat Unionist, care cere anularea protocolului spune, însă, că vorbele nu sunt suficiente.
Ian Paisley Jr: "Vorbesc în numele tuturor membrilor din circumscripţia mea electorală şi vă spun că protocolul ne-a trădat şi ne face să ne simţim străini în propria noastră ţară. Cuvintele frumoase de simpatie nu ajută".
De partea cealaltă a spectului politic se află forţele care doresc unificarea cu Republica Irlanda. Mary Lou McDonald este liderul Sinn Fein din Republica Irlanda.
Mary Lou McDonald: "Sunt consecinţe ale Brexit care perturbă, care sunt negative şi care nu pot fi atenuate de protocol. Aceste consecinţe negative sunt consecinţele Brexit şi nu sunt din vina protocolului".
Protocolul privind Irlanda de Nord conţine o clauză care permite fiecărei părţi denunţarea lui în situaţii excepţionale. Uniunea Europeană s-a arătat gata să activeze această clauză la sfârşitul săptămânii trecute pentru a bloca exporturile de vaccin anti-Covid din uniune către Marea Britanie prin Irlanda de Nord. Măsura a fost criticată sever de toţi politicienii din Marea Britanie, Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, ceea ce a făcut ca Uniunea Europeană să îşi retragă imediat propunerea. Acest incident a tensionat, însă, şi mai mult situaţia până într-acolo încât s-a ajuns ca angajaţii vamali din porturile din Irlanda de Nord care efectuează aceaste controale să fie ameninţaţi. Uniunea Europeană şi-a retras temporar angajaţii vamali din provincie.
Marea Britanie şi Uniunea Europeană au început discuţii pentru a găsi soluţii la problemele de pe teren. Până acum nu s-a ajuns la o înţelegere, însă discuţiile continuă, iar ambele părţi declară că vor lucra intens pentru a detensiona situaţia din Irlanda de Nord.