Efecte neaşteptate după majorarea plafonului datoriei SUA
După promulgarea legii privind majorarea plafonului datoriei federale a SUA, bursa de pe Wall Street a înregistrat pierderi, dolarul a scăzut, iar cotaţiiile "activelor sigure" au atins noi maxime istorice.
Articol de Laurenţiu Văduva, 03 August 2011, 07:44
Preşedintele american Barack Obama a promulgat legea care permite majorarea plafonului datoriei federale a Statelor Unite, însă negocierile politice dificile din Congres şi evoluţiile modeste ale economiei americane au fost departe de a-i încuraja pe investitori.
Bursa de pe Wall Street a înregistrat pierderi, dolarul a scăzut, iar cotaţiiile aşa-numitelor "active sigure" precum francul elveţian sau rezervele de aur au atins noi maxime istorice.
Preşedintele Barack Obama le-a cerut congresmenilor să se concentreze de acum încolo pe crearea de locuri de muncă şi a promulgat acordul care, potrivit France Presse, amână până în 2013 posibila intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite.
Textul prevede majorarea cu 2.100 de miliarde de dolari a plafonului datoriei şi realizarea de economii bugetare de până la 2.500 de miliarde în decurs de zece ani.
La solicitarea republicanilor, legea nu introduce nici un fel de creşteri de taxe.
Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au păstrat ratingul de top pentru Statele Unite.
Moody's a redus însă perspectiva de la stabil la negativ, apreciind că măsurile adoptate nu sunt de ajuns pentru a ameliora starea finanţelor americane.
Şeful Trezoreriei a spus că blocajul politic prelungit a costat economia şi a erodat încrederea investitorilor.
La acceasta se adaugă datele economice slabe - şomaj de peste 9%, creştere economică foarte mică şi indici de consum al populaţiei în scădere.
Bursa de pe Wall Street a închis în scădere netă marţi, iar bonurile americane de trezorerie au atins cel mai scăzut nivel din noiembrie.
Tot în scădere au deschis miercuri şi bursele asiatice. Aurul a atins noi valori istorice, apropiindu-se de 1.660 de dolari uncia.