Editorialul Baconschi-Kouchner, în aşteptare
Ministerul de externe a precizat că editorialul semnat pe 9 septembrie de către ministrul Teodor Baconschi în cotidianul "Evenimentul Zilei" reprezintă "poziţia României în chestiunea romilor".
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Septembrie 2010, 11:41
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Doris Mircea, a declarat pentru Radio România că editorialul semnat pe 9 septembrie de către ministrul de externe Teodor Baconschi în cotidianul "Evenimentul Zilei" reprezintă "poziţia României în chestiunea romilor".
"Redactarea unui editorial comun Baconschi-Kouchner nu a fost stabilită încă", a mai spus purtătorul de cuvânt.
Precizarea vine după ce ministrul Baconschi a anunţat la o reuniune a diplomaţiei române de la începutul lunii că îi va propune ministrului francez de externe Bernard Kouchener să publice împreună un editorial care "să apară simultan într-un cotidian român şi într-unul francez".
Un astfel de editorial cu dublă semnătură presupune ca ambele părţi să cadă de acord asupra conţinutului, iar deocamdată, deşi la unele poziţii comune s-a ajuns joi prin negocieri care au durat o zi întreagă, încă mai rămân diferenţe de opinie.
De exemplu, România susţine utilizarea de fonduri europene şi redactarea de proiecte de integrare socială a romilor în locul în care se află, în timp ce Franţa cere integrarea romilor în ţara de origine.
Repatrierile au generat tensiuni
La reuniunea diplomaţiei române din 1 septembrie, ministrul de externe Teodor Baconschi anunţa că în curând va scrie un editorial în comun cu omologul său francez Bernard Kouchner, pe tema problemei romilor.
Anunţul venea pe fondul unei situaţii mai tensionate ca niciodată între Franţa şi România, din cauza romilor cetăţeni români care erau trimişi în valuri, cu avionul spre Bucureşti.
Avioanele închiriate de francezi au fost locurile în care s-a încheiat sejurul al câtorva sute de romi români din taberele de la marginea localităţilor franceze, desfiinţate de autorităţi.
Toate aceste operaţiuni fac parte dintr-o campanie antiinfracţionalitate declanşată de autorităţile franceze în vară, la chemarea preşedintelui Nicolas Sarkozy, campanie care i-a adus acestuia un record de popularitate.
Măsura numită de francezi "repatriere voluntară" a declanşat o dezbatere amplă la nivel european şi a încordat relaţiile în interiorul parteneriatului strategic România-Franţa.
În plus, dinspre Franţa au venit avertizări că România ar putea pierde trenul Schengen, din cauza romilor, declaraţii asupra cărora ulterior s-a revenit diplomatic, dar fără să fie clar dacă Franţa sprijină sau nu aderarea României la spaţiul Schengen.