Economii de 30 de miliarde de euro în Italia "până în 2014"
Parlamentul Italiei dezbate un set suplimentar de măsuri de austeritate pentru a reduce din deficitul bugetar uriaş şi a reda încrederea pieţelor financiare în cea de-a treia mare economie a zonei euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Decembrie 2011, 07:37
Adoptate după consultări cu sindicatele, patronatele şi liderii politici, noile măsuri ar urma să se adauge celor deja existente, pentru a genera economii bugetare de 30 de miliarde de euro până în anul 2014.
Noile măsuri trebuie să-i permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2013, deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate în iulie şi în septembrie nu sunt suficiente.
Totuşi, actualul prim-ministru Mario Monti este optimist, echilibrul ar putea fi atins mai devreme, chiar anul viitor.
Planul prevede o reformă a pensiilor, tăieri ale cheltuielilor publice, o creştere a fiscalităţii, în special în domeniul imobiliar, majorarea taxei pe valoare adăgată, supraimpozitarea persoanelor cu venituri ridicate, sprijin financiar pentru femei şi tineri.
Bărbaţii pot ieşi la pensie după 42 de ani de contribuţii la sistemul de pensii, iar femeile după 41 de ani.
Vârsta de pensionare va fi de 66 de ani începând de anul viitor pentru bărbaţi, iar din 2018 şi pentru femei.
Referitor la reforma pensiilor, sindicatele din peninsulă deja protestează.
"Măsurile prevăzute sunt insuportabile din punct de vedere social şi constituie o lovitură foarte dură pentru pensionari", a denunţat secretarul general al sindicatului CGIL, Susanna Camuso.
Italia are un deficit bugetar de aproape două mii de miliarde de euro, iar datoria ţării se ridică la 120% din Produsul Intern Brut.