Eclipsă solară "unică" în Asia
Aproximativ două miliarde de oameni au putut observa o eclipsă de soare record.
Articol de Ionuţ Dragu, 22 Iulie 2009, 11:52
Eclipsa parţială a fost vizibilă de la ora 00.30 GMT (03.30 ora României) din Oceanul Indian, în largul coastelor vestice ale Indiei, după care a devenit totală în statul Gujarat la ora 00.53 GMT (03.53 ora României). Apoi eclipsa s-a mutat într-un coridor de 15.000 de kilometri pe o lăţime de 258 de kilometri, a traversat de la vest la est India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, China şi insulele meridionale japoneze Ryukyu până în Oceanul Pacific.
Soarele a fost complet acoperit de Lună timp de şase minute şi 39 de secunde într-o zonă slab populată din Pacific, un record care nu va fi doborât decât în anul 2.132. Întunericul a durat între trei şi patru minute în India şi circa cinci minute în Shanghai, China, unde vremea nefavorabilă nu a permis savurarea deplină a spectacolului.
În nordul Indiei, un milion şi jumătate de pelerini hinduşi au luat cu asalt oraşul sfânt Kurukshetra pentru a se scălda în timpul eclipsei în apele purificate pentru a-şi elibera sufletul.
În India şi China, basmele şi mitologia evocă eclipsele drept prevestiri ale unor evenimente fericite, dar şi ale unora de rău augur. Cea de miercuri este "un moment foarte periculos în Univers", a avertizat Raj Kumar Sharma, un astrolog vedic din Bombay. Indiencele însărcinate care aveau programată o operaţie de cezariană au suspendat intervenţia, potrivit spitalului Fortis din New Delhi. În China imperială, eclipsele prevesteau catastrofe naturale sau moartea unui împărat, credinţe şi superstiţii care nu au dispărut.
Zeci de mii de persoane au asistat la fenomenul celest în oraşul sfânt al hinduismului, Benares, pe malurile fluviului Gange. Condusă de preoţi hinduşi, mulţimea a salutat reapariţia soarelui ridicând braţele către cer, după care oamenii s-au repezit în apă. Într-un sat din nordul Bangladeshului, stat musulman, zeci de mii de persoane s-au adunat pe un stadion "au început să plângă şi să tremure de frică în timp ce soarele a dispărut şi au aplaudat la reapariţia acestuia", a povestitt un funcţionar, Banamali Bhoumik.
Eclipsa a stimulat în mod deosebit comerţul şi turismul.
În India, o agenţie de voiaj a permis decolarea unui avion de tip Boeing 737-700 din New Delhi înaintea zorilor pentru a "intercepta" şi urmări eclipsa totală la o altitudine de 12.500 de metri. Cercetătorii au urmărit de asemenea fenomenul de la bordul avioanelor armatei aeriene. La Shanghai, unde aceasta a întunecat cerul în jurul orei 01.35 GMT (04.35 ora României), a fost "o privelişte incredibilă", potrivit unui turist american. Oraşul a fost asalatat în ultimele zile de turişti. "Aceasta se întâmplă numai o dată la 300 de ani", a declarat un hotelier. În cealaltă parte a Asiei, la Bombay, astronomi amatori s-au adunat la planetariul Nehru, dar au fost nevoiţi să schimbe ochelarii speciali cu umbrelele, din cauza unei furtuni. "Nu am vrut să vedem la televizor, dar ar fi trebuit să stăm în pat", a declarat amuzat un student. "Va trebui probabil să spunem că am văzut-o", a glumit un altul.