Echitatea socială între sexe, dezbătută la Berlin
Ministrul german al familiei, Kristina Schroder, stârneşte reacţii contradictorii prin abordarea situaţiei şi a rolului bărbatului în societatea actuală.
Articol de Răzvan Stancu, 20 Octombrie 2012, 12:26
Bărbaţii "au totuşi probleme", deşi este un punct de vedere rar menţionat în dezbaterile asupra egalităţii între sexe, se arată într-o analiză Der Spiegel.
Ministrul german al familiei, Kristina Schroder, va prezida la Berlin o dezbatere despre situaţia şi rolul bărbaţilor în societatea actuală, despre relaţia dintre muncă şi familie precum şi despre speranţa de viaţă mai mică a acestora faţă de femei.
Potrivit Der Spiegel, se remarcă faptul că doamna Schroder nu este o adeptă a curentului feminist din Germania, ministrul are de mai mult timp "un fel de relaţie contradictorie cu feministele ţării".
Aceasta a contestat în anul 2010 propunerea mai multor organizaţii feministe, care cereau ca un anumit procent din funcţiile de conducere să fie ocupat de femei.
Kristina Schroder a fost criticată îndelung de susţinătoarele drepturilor femeii pentru ultima sa carte publicată în primăvara anului trecut în care aceasta afirma că" apar zorii erei post-feministe".
Ministrul familiei a respins, de asemenea, ideologia organizaţiilor feministe spunând că nu este de acord cu celebrele cuvinte rostite de scriitoarea Simone de Beauvoir: "femeie nu te naşti, ci devii".
"Chiar şi când eram o simplă şcolăriţă nu eram convinsă de ideea potrivit căreia sexul nu are nimic de-a face cu biologia, ci cu mediul în care trăieşti", a declarat Kristina Schroder.
"Politici ale bărbaţilor"
Lunea viitoare, ministrul german al familiei va deschide o dezbatere de două zile pe o temă care se va concentra în special pe problemele specifice bărbaţilor din societate.
Denumită "Politici ale Bărbaţilor: contribuţii pentru o echitate socială între sexe", întâlnirea este prima conferinţă la nivel înalt care are loc vreodată pe tema problemelor bărbaţilor din lume vorbitori de limbă germană.
"Solicitările asupra femeilor şi bărbaţilor în societatea actuală se schimbă. Mulţi bărbaţi nu vor să trăiască la fel ca părinţii şi bunicii lor. În afară de cariera lor, ei doresc mai mult timp pentru familiile lor.
"Schimbările în rolul sexelor, pe care deja femeile le-au trăit fac să fie necesar faptul de a deschide noi perspective pentru bărbaţi în afara celor tradiţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului familiei, citat de Der Spiegel.
Într-un moment în care diferenţele dintre salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor din Germania sunt mai mari decât în orice altă ţară europeană, şi când doar 2,2 % dintre primele poziţii de conducere ale primelor 100 de companii din Germania au fost deţinute de femei în 2010, dezbaterea ministrului Schroder privind problemele bărbaţilor s-ar putea să fie lipsită de temei.
"O trădare" a drepturilor femeilor
Cu toate acestea, a existat un accent tot mai mare pe probleme specifice bărbaţilor în mai multe ţări din Europa, în ultimii ani.
Bărbaţii din Germania, Austria şi Elveţia s-au reunit fiecare în ţărilor lor pentru a crea asociaţii axate pe problemele cu care se confruntă.
Ministerul familiei din Austria a creat chiar o secţiune dedicată în mod special acestui subiect.
În 2004 ministerul a organizat, pentru prima dată într-o ţară europeană, o conferinţă dedicată paternitaţii.
În primăvara anului 2011, ministrul german Schroder şi-a explicat poziţia faţă de problemele bărbaţilor printr-o scrisoare deschisă publicată în ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Am devenit atat de obişnuiţi cu cererile privind drepturile femeiilor în ceea ce priveşte egalitatea între sexe încât ideea de a include bărbaţii într-o mai mare măsură în aceleaşi cerinţe a fost în cel mai bun caz ignorată, iar în cel mai rău caz a fost considerată ca o trădare a obiectivelor urmărite de mişcarea pentru drepturile femeilor", se arăta în scrisoare.
Speranţa de viaţă şi educaţia
Potrivit susţinătorilor drepturilor bărbaţilor, în timp ce rolurile tradiţionale ale femeilor se schimbă pentru a include cariera profesională şi a înlocui ideea larg răspândită că este principala persoană care îngrijeşte copilul, nu s-a luat în discuţie faptul ca bărbatul să nu mai fie vazut ca persoana principală care susţine financiar familia.
Înseamnă că, spun aceştia, bărbaţii deşi au devenit mai activi în îndatoririle familiale, nu au primit nicio scutire complementară la locul de muncă.
Speranţa de viaţă pentru bărbaţi rămâne mai mică decât cea a femeilor.
Cu toate acestea, rămâne o problemă care este în mare parte ignorată, la fel şi cu faptul că multe dintre principalele cauze de deces pentru barbaţi, cum ar fi bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale, pot fi de multe ori legate de stres, spun activiştii drepturilor bărbaţilor, citaţi de Der Spiegel.
O altă problemă importantă este cea a educaţiei.
Statisticile din ultimii ani au arătat că în Germania băieţii şi bărbaţii tineri deţin o pondere mai mare în şcolile cu pregătire mai slabă, în timp ce fetele sunt într-un procent mai mare în şcoli superioare sau licee.
În ultimi ani în Germania s-au introdus legi privind concediul pentru creşterea copilului care permit ca unui părinte, mama sau tatăl, să intre pentru o perioada de 12 luni în concediu, iar pentru cupluri un total de 14 luni care pot fi împărţite după cum doresc.
Alte ţări europene au adoptat programe similare.