"Drumul României spre Europa"
Evoluţia post-decembristă a României, subiectul dezbaterii corespondenţilor din Spania.
11 Decembrie 2009, 10:38
“20 de ani de la căderea comunismului. Drumul României spre Europa” – a fost subiectul dezbaterii organizate de Asociaţia Corespondenţilor de Presă Străină din Spania la Madrid.
La conferinţa de presă au participat în calitate de invitaţi şi ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, cât şi directorul Institutului Cultural Român de la Madrid, Horia Barna.
Punctele principale ale dezbaterii au fost "particularităţile regimului totalitar din România şi suferinţele poporului român în anii comunismului, momentul schimbării regimului politic, dar şi schimbarea mentalităţilor româneşti odată cu trecerea timpului.
Din cadrul dezbaterii nu au lipsit referirile la situaţia actuală a României, integrată în Uniunea Europeană, sau a comnunităţii româneşti din Spania.
În intervenţia sa, ambasadorul român, Maria Ligor a prezentat parcursul României în ultimii 20 de ani, de la căderea comunismului, odată cu Revoluţia din decembrie 1989, până la aderarea la NATO şi intrarea în Uniunea Europeană.
Ambasadorul României în Spania a amintit în expunerea sa şi noua realitate a României actuale, reprezentată de emigranţii români care “au căutat un nou proiect de viaţă în Spania sau în Italia” şi care, din cauza crizei economice, au început să se întoarcă acasă.
Directorul Institutului Cultural Român, Horia Barna, a subliniat efectele experienţei comuniste în comportamentul poporului român, dar şi faptul că „România trebuie să îşi asume şi să înceţe din trecutul său teribil, să înţeleagă experimentul comunist şi să se despartă de el cu compasiune faţă de victimele sale”.
Citând Raportul “Tismăneanu”, Horia Barna a amintit, în intervenţia sa, atrocităţile comunismului şi sutele de mii de victime pe care acesta le-a făcut. Totodată Horia Barna a amintit şi despre faptul că, în ciuda existenţei unei legi a lustraţiei, doar o parte din “responsabili” au fost judecaţi, iar aceia doar pentru evenimentele din decembrie 1989.
La evenimentul organizat de ACPE au participat corespondenţi de presă străini, jurnalişti spanioli şi români.