Drogaţii din Marea Britanie primesc bani pentru sterilizare
O instituţie americană de caritate este gata să plătească până la 200 de lire sterline fiecărui consumator de droguri care acceptă sterilizarea. Proiectul se aplică în Londra şi alte câteva oraşe importante.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 18 Octombrie 2010, 16:35
O anchetă realizată de BBC a adus în atenţia locuitorilor din Marea Britanie o instituţie americană de caritate care le oferă bani dependenţilor de droguri pentru a-i steriliza.
Project Prevention este gata să plătească până la 200 de lire sterline fiecărui consumator de droguri din Londra, Glasgow şi alte câteva oraşe importante.
Iniţiativa este dur criticată de celelalte organizaţii de caritate care acţionează în Marea Britanie, în timp ce fondatoarea Project Prevention, Barbara Harris, recunoaşte că metodele folosite de instituţia pe care o conduce pot fi asemănate cu darea de mită.
Pe de altă parte, ea spune că aceasta este singura soluţie pentru a stopa eventualele probleme fizice şi mentale pe care copii le pot dezvolta în timpul unei sarcini din cauza drogurilor.
Estimările arată că în Marea Britanie aproximativ un milion de copii au părinţi care se droghează.
Iar femeile care folosesc droguri şi rămân însărcinate pot transmite dependenţa şi fătului, ceea ce ar putea cauza malformaţii ale creierului şi ale altor organe vitale.
Barbara Harris a hotărât să înfiinţeze agenţia sa de caritate, după ce a adoptat un copil de la o mamă dependentă de droguri.
"Mama copilului meu avea mari probleme cu drogurile şi timp de opt ani a născut opt copii.
"Am fost foarte furioasă când am văzut cât rău pot să le facă drogurile acestor copii" le-a declarat ea celor de la BBC.
Organizaţia a plătit deja 3.500 de persoane din SUA
În Statele Unite, organizaţia sa a plătit aproximativ 3.500 de persoane dependente de droguri pentru a le convinge să facă operaţii de sterilizare.
În Marea Britanie, organizaţia a ajuns recent, însă deja are clienţi.
John, un bărbat în vârstă de 38 de ani din Leicester, a hotărât să accepte cele 200 de lire sterline şi să-şi facă o vasectomie.
"Eu nu ar trebui să am copii" le-a spus el tot celor de la BBC.
"M-am gândit multă vreme la această posibilitate. Eu nu pot să mă întreţin pe mine, cum aş putea să am grijă de un copil?", a declarat John.
Comisia pentru etică a Asociaţiei Medicilor din Marea Britanie a precizat că nu şi-a formulat un punct clar de vedere în legătură cu acest caz.
Într-un comunicat de presă, asociaţia susţine că medicii ar trebui să-şi informeze pacienţii despre posibilitatea de a folosi metode contraceptive reversibile, dar că atâta timp cât persoanele dependente de droguri iau decizia de a recurge la sterlizare în momentele de luciditate ei nu pot fi împiedicaţi cu forţa.