Donald Trump - Noi declaraţii controversate privind partenerii SUA
Donald Trump: Cred că Uniunea Europeană este un inamic cu privire la ce ne face în relaţiile comerciale. Nu te-ai gândi că este un inamic, dar da, este un inamic.
Articol de Doina Saiciuc, 16 Iulie 2018, 08:10
Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, se întâlnesc peste câteva ore în capitala Finlandei, Helsinki.
Acesta va fi primul summit al celor doi şi are loc pe fondul unei deteriorări a relaţiilor ruso-americane fără precedent după Războiul Rece.
Cele două ţări au puncte de vedere şi interese diferite în dosare precum cel ucrainean şi sirian, iar dincolo de acestea este problema amestecului rus în alegerile prezidenţiale din Statele Unite - un amestec de care, însă, ar fi beneficiat chiar Donald Trump, care neagă orice legături dintre echipa sa şi oficiali de la Moscova.
Întrevederea are loc după summitul NATO de la Bruxelles, unde Donald Trump a criticat aliaţii Washingtonului din Alianţa Nord-Atlantică şi şi-a exprimat speranţa că ar putea deveni prieten cu Putin.
După summitul NATO, Trump a făcut noi declaraţii controversate cu privire la partenerii tradiţionali ai Statelor Unite.
Într-un interviu, pe care preşedintele Trump l-a acordat programului 'Evening News' al televiziunii CBS înaintea summitului de astăzi cu preşedintele rus Putin, liderul de la Casa Albă a fost întrebat care este cel mai mare competitor şi inamic global al SUA.
"Există o mulţime de inamici", a răspuns preşedintele Trump, numind Rusia şi China.
În capul listei, însă, preşedintele Trump a aşezat Uniunea Europeană.
"Cred că Uniunea Europeană este un inamic cu privire la ce ne face în relaţiile comerciale. Nu te-ai gândi că este un inamic, dar da, este un inamic".
Liderul de la Casa Albă a spus, pe de altă parte, că are puţine aşteptări de la întâlnirea de astăzi de la Helsinki cu preşedintele Putin, care are loc după ce Departamentul Justiţiei a pus, vineri, sub acuzare 12 ofiţeri ai agenţiei pentru intelligence a Armatei Rusiei pentru că ar fi spart sistemul cibernetic al democraţilor în alegerile prrezidenţiale din 2016, în încercarea de a le influenţa.
În acelaşi interviu, preşedintele Trump a declarat că nu s-a gândit să îi ceară preşedintelui Putin extrădarea celor 12 ruşi, dar că îi va pune o întrebare liderului de la Kremlin.
Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, John Bolton, a arătat, într-un interviu separat, că ideea extrădării este ridicolă şi că l-ar pune pe Donald Trump într-o poziţie slabă.
Din contră, domnul Trump ar intra în summit cu o carte mai puternică tocmai datorită punerilor sub acuzare.
Preşedintele Trump a spus că va ridica în summit problema interferenţei ruseşti în alegeri, alături de problema dosarelor legate de Siria, Ucraina şi proliferarea nucleară.