Doi jurnalişti străini au fost împuşcaţi în Afganistan
Cu o o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Afganistan un jurnalist străin a fost împuşcat mortal iar un altul rănit grav de un bărbat îmbrăcat în poliţist.
Articol de Cătălin Gomboş, 04 Aprilie 2014, 13:49
Doi jurnalişti străini au fost împuşcaţi, în estul Afganistanului, de un bărbat îmbrăcat în poliţist.
Unul dintre ei şi-a pierdut viaţa, cel de-al doilea se află în stare critică.
Incidentul a avut loc la doar o zi înaintea alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să ducă la primul transfer democratic de putere din istoria ţării.
Noul lider de la Kabul va prelua conducerea unei ţări afectate de insurecţia talibanilor, căreia forţele de securitate afgane vor trebui să îi facă faţă singure, în condiţiile în care militarii NATO vor fi retraşi în anul acesta.
Campania electorală a fost marcată, la fel ca şi cele precedente, de atacuri ale talibanilor, care refuză, în continuare, să participe la procesul politic, în ciuda mai multor tentative de lansare a unor negocieri de pace.
Principalii trei candidaţi sunt fostul ministru de externe Zalmai Rassoul, susţinut de actualul preşedinte Hamid Karzai, liderul opoziţiei, Abdullah Abdullah, şi el un fost ministru de externe şi lider al Alianţei Nordice, care li s-a opus talibanilor în perioada în care aceştia se aflau la putere, şi Ashraf Ghani.
În război de peste 30 de ani
Viitorul preşedinte al Afganistanului va trebui să decidă rapid dacă îşi doreşte ca pe teritoriul ţării să rămână unităţi americane, care să sprijine forţele de securitate afgane după retragerea militarilor NATO, la sfârşitul acestui an. Hamid Karzai, aflat la putere de 13 ani, a refuzat să semneze un acord care le garanta imunitatea militarilor americani, în ciuda adoptării sale de către legislativ.
Fără sprijin american, talibanii ar putea înregistra progrese în teren, mai ales că există o lipsă de încredere tot mai mare în autorităţile afgane. Afganistanul se află în război de mai bine de 30 de ani, în prezent ţara fiind una dintre cele mai corupte şi mai puţin dezvoltate din lume. Totodată, Afganistanul este principalul producător şi exportator de heroină din lume, o problemă pe care prezenţa forţelor internaţionale, timp de 13 ani, nu a reuşit să o rezolve.