Divergenţe în Islanda privind aderarea la UE
Coaliţia de guvernare din Islanda riscă să se destrame, motivul fiind abordările divergente privind aderarea ţării la Uniunea Europeană, potrivit EUobserver.
Articol de Beatrice Brăileanu, 14 August 2012, 12:56
Ministrul islandez de externe Ossur Skarphedinsson, din partea formaţiunii Alianţa Social-Democrată, a reiterat, luni, pentru postul naţional de radio, că aderarea Islandei la UE reprezintă un obiectiv comun pentru toate partidele coaliţiei de stânga aflate la putere.
Se pare însă că partidul Stânga Verde, care s-a opus dintotdeauna aderării Islandei la UE, doreşte acum să reevalueze prin prisma crizei financiare înţelegerea făcută în cadrul coaliţiei de guvernare.
Abordările divergente ale candidaturii ţării pentru aderarea la Uniunea Europeană riscă să destrame coaliţia de guvernare din Islanda, relatează EUObserver, citat de Agerpres.
"Am avut o înţelegere, la care Alianţa Social-Democrată a subscris, la fel ca toate celelalte partide guvernamentale.
"Dacă ajungem în situaţia în care partidele guvernamentale simt că nu mai pot respecta această înţelegere, atunci va trebui, desigur, să reevaluăm complet situaţia", a declarat şeful diplomaţiei de la Reykjavik.
Katrin Jakobsdottir, ministru al educaţiei, ştiinţei şi culturii din partea Stângii Verzi, a spus că problemele politice şi economice cu care se confruntă UE au generat în ultimul timp un sentiment de incertitudine care nu mai poate fi ignorat de clasa politică.
"Este evident că această incertitudine financiară are efecte considerabile asupra procesului de aderare din Islanda", a declarat ea.
Islanda a început formal negocierile de aderare la UE în iulie 2010.
Stânga Verde şi-a dat acordul la acea vreme, punând însă condiţia ca ultimul cuvânt în privinţa intrării ţării în UE să îl aibă cei 320.000 de cetăţeni ai insulei.
Islanda a fost una dintre primele victime ale crizei financiare din 2008.
Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, declara la momentul începerii negocierilor că aderarea la Uniunii va aduce Islandei "stabilitate economică şi monetară şi o voce la masa la care se iau deciziile în UE".