Dispute SUA-Israel privind noile construcţii evreieşti
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că problema construcţiilor evreieşti este una "minoră". Administraţia Obama consideră însă că aceasta are impact asupra negocierilor israelo-palestiniene.
10 Noiembrie 2010, 10:09
Aflat într-o vizită în SUA, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a arătat într-un interviu pentru televiziunea Bloomberg că obiecţiile palestinienilor în legătură cu construcţiile de aşezări evreieşti sunt "o problemă minoră" care a devenit una exagerată.
Benjamin Netanyahu va discuta joi la New York cu secretarul de stat Hillary Clinton despre eforturile de reluare a negocierilor directe cu palestinienii.
Construcţiile anterioare, a argumentat Benjamin Netanyahu, nu au împiedicat Egiptul şi Iordania să încheie acorduri de pace cu Israelul.
"Sub multe aspecte este o problemă minoră care a fost plasată pe scena centrală fără vreun motiv obiectiv", a mai arătat primul ministru israelian.
Declaraţia premierului israelian vine după ce preşedintele Barack Obama s-a declarat îngrijorat în legătură cu ultimele planuri ale Israelului de a construi noi aşezări în disputata parte de est a Ierusalimului.
La Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt P.J. Crowley a reacţionat la comentariile premierului Netanyahu, care nu vede nici o legătură între procesul de pace şi planurile israeliene.
"Este o legătură clară, în sensul că este obligatoriu pentru ambele părţi, aşa cum am insistat pe tot parcursul, să fie responsabile pentru crearea de condiţii ca negocierile să aibă succes.
"Aşa încât a sugera că un asemenea anunţ nu va avea impact asupra părţii palestiniene este incorect", a precizat purtătorul de cuvânt P.J. Crowley.
Acesta a adăugat că administraţia Obama consideră că asemenea anunţuri în acest moment sunt contraproductive pentru eforturile de a aduce părţile în negocieri directe.
Într-un interviu acordat în New York, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a spus că programul nuclear al Iranului este "un risc global, nu un risc al Israelului".
Republicanii insistă pentru schimbarea regimului din Iran
La Washington, încurajaţi de dificultăţile politice ale preşedintelui Barack Obama, politicienii de linie dură pun presiune şi mai mare pe administraţia Obama de a aborda o poziţie mai dură faţă de Iran sau chiar de a lansa un atac împotriva Teheranului.
Susţinătorii unei politici mai agresive faţă de Iran vorbesc de mult timp despre un atac pentru a împiedica Republica Islamică să obţină arma nucleară iar analiştii cred că presiunile pentru o acţiune militară vor creşte odată cu o poziţie mai slabă a preşedintelui Barack Obama în urma alegerilor de la 2 noiembrie.
Nu puţini membri republicani ai Congresului sprijină poziţia senatorului de Dakota de Sud, Lindsay Graham, o voce proeminentă a republicanilor, care cere "neutralizarea Iranului, nu numai a programului nuclear, ci şi a forţelor aeriene şi navale ale sale".
Senatorul republican cere scufundarea navelor iraniene şi aplicarea unei lovituri decisive Gărzii Revoluţionare.
La aceeaşi conferinţă internaţională de la Halifax, Canada, unde a vorbit senatorul Lindsay Graham, John McCain, senatorul de Arizona care a fost candidatul republicanilor în alegerile prezidenţiale din 2008 i-a cerut preşedintelui Obama "să facă ceva drastic diferit în legătură cu Iranul", pledând public pentru "schimbarea regimului" de la Teheran.
La sfârşitul lunii septembrie, mai mulţi republicani, inclusiv congresman-ul John Boehner, au semnat o scrisoare în care îi cer preşedintelui Obama să ia "orice măsură necesară pentru a împiedica Iranul să construiască arma nucleară".
"Toate opţiunile trebuie să fie pe masă pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare ale Iranului", se arată în scrisoare.
Congresman-ul John Boehner va fi începând cu luna ianuarie speaker-ul Camerei Reprezentanţilor.
Începând cu luna ianuarie, promotorii liniei dure faţă de Iran vor avea aliaţi puternici în Congres.
Una dintre veteranele liniei dure din Camera Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen, republicană de Florida, va fi preşedinta Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei, o poziţie influentă în Congres.