Dispute privind ideea unui pașaport de vaccinare anti-COVID-19
Ideea unui pașaport de vaccinare anti-COVID-19 este din ce în ce mai disputată în Uniunea Europeană, deoarece mai sunt doar câteva luni până la debutul sezonului turistic estival.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Februarie 2021, 17:54
Ideea unui pașaport de vaccinare anti-COVID-19 este din ce în ce mai disputată în Uniunea Europeană, deoarece ne mai despart doar câteva luni până la debutul sezonului turistic estival.
Până acum autoritățile române au exprimat opinii mai degrabă împotrivă, pe motiv că se crează o discriminare. Cristina Grecu vine cu mai multe informații.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a spus din primul moment că nu este de acord cu divizarea oamenilor între vaccinați și nevaccinați și la fel este de părere și șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
În Europa, țările care îmbrățișează ideea, sunt în general cele în care turismul este esențial pentru economia țării şi au deschidere la mare.
Grecia a cerute expres Uniunii Europene să permită utilizarea certificatelor de vaccinare și a încheiat deja cu Israelul un astfel de acord. Spania consideră că un document de acest gen este foarte important pentru restabilirea în siguranță a circulației, iar Italia spune că așa ar putea să deschidă mai rapid accesul la tot felul activităţi normale.
Între țările care manifestă rezerve se numără: Franța, Belgia, Germania sau Polonia.
Cele mai avansate țări în implementarea unui certificat electronic care să ateste vaccinarea anti-COVID sunt: Suedia și Danemarca, iar în afara spațiului comunitar Islanda, care emite deja certificate din luna ianuarie.
În principiu, Organizația Mondială a Sănătății susține certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiție pentru călătorii. Mai multe țări, între care România, exclud carantina pentru cei vaccinați.