Dispută între Franţa şi Italia privind refugiaţii tunisieni
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a semnat un decret prin care pot fi acordate permise de sejur temporare refugiaţilor tunisieni din Italia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Aprilie 2011, 09:15
Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, care se întâlneşte vineri, la Milano, cu omologul său francez, Claude Gueant, a declarat că dacă Franţa intenţioneaza să-i oprească pe imigranţi, rămâne o singură soluţie: "să iasă din Schengen sau să suspende tratatul”.
Premierul italian Silvio Berlusconi a semnat joi seară decretul care acordă permise de sejur temporare "pentru protectie umanitară”, pentru 90 de zile, celor aproximativ 26 de mii de imigranţi, care au intrat în Peninsulă de la 1 ianuarie până la 5 aprilie.
Cu acest document, tunisenii pot circula liber in Europa. Nu vor primi însă acest permis clandestinii care au fost denunţaţi anterior sau care deţin un ordin de deportare şi care vor fi imediat repatriaţi.
Explicaţiile au fost date de ministrul de interne Roberto Maroni în cadrul şedinţei de la Camera Deputaţilor. Potrivit liderului italian, în acest context, Franţa trebuie să îşi schimbe atitudinea, să abandoneze modul ”ostil” adoptat până acum şi să ofere imigranţilor dreptul la libera circulaţie în spaţiul Schenghen.
Tunisienii vor în Franţa
Roberto Maroni a explicat că majoritatea imigranţilor veniţi în Italia şi-au manifestat dorinţa de a ajunge în Franţa sau în altă ţară europeană şi că iniţiativa guvernului de la Roma este de a le permite acestora să călătorească în ţările din spaţiul Schenghen.
Din acest motiv Maroni consideră că ”este inutil să se facă un război” pe aceasta temă şi a precizat că în întâlnirea cu omologul său francez va găsi un acord şi un sistem de intervenţie comun, care să implice toate ţările din Europa.
După intervenţia ministrului de interne, au apărut şi reacţii de nemulţumire în cadrul şedinţei de la Camera Deputaţilor, unde deputatul Pierfelice Zazzera de la formaţiunea Italia Valorilor a protestat cu o pancardă pe care scria ”Maroni - asasinul”. Reprezentanţii opoziţiei consideră că actualul guvern a intervenit mult prea târziu, despre afluxul de imigranţi de la Lampedusa vorbindu –se încă de la 13 februarie.
De la 1 ianuarie, 390 de bărci au debarcat pe insulele din sudul Italiei, cu 25.867 de imigranţi: dintre care 21.519 tunisieni şi aproximativ 2.300 refugiaţi din Libia.
Potrivit unui acord, Italia livrează Tunisiei zece nave de patrulare, o sută de autovehicule de teren şi 150 de milioane de euro pentru a supraveghea litoralul său, în timp ce autorităţile de la Tunis şi-au luat angajamentul de a împiedica plecarea emigranţilor şi de a accepta repatrierea celor care vor încerca să ajungă în Italia de acum înainte.
Primul zbor de repatriaţi a plecat, în acestă dimineaţă, de la Lampedusa spre Tunis, cu aproximativ 40 de tunisieni.
Pe de altă parte, guvernul de la Roma preconizează că de acum înainte se va mări numărul refugiaţilor din Libia.
Tocmai de accea Italia va cere Uniunii Europene să activeze mecanismul de protecţie temporară prevăzut de directiva 55/2001 pentru refugiaţii proveniţi din Libia.
Sistemul permite Comisiei Europene să propună Consiliului să adopte acordarea protecţiei temporare persoanelor care provin din zone de conflict şi cărora li se încalcă drepturile umane.
Directiva permite şi declanşarea unui mecanism de solidaritate care implică redistribuirea refugiaţilor în toate acele state membre ale Uniunii Europene care şi-au oferit disponibilitatea.