Discuții privind reîntoarcerea acasă a refugiaților sirieni
Emisarul special al ONU pentru Siria a avertizat cu privire la riscul trimiterii acasă prea devreme a refugiaților.
Articol de Radiojurnal, 10 Decembrie 2024, 18:57
Căderea regimului sirian al președintelui Bashar al-Assad a reaprins dezbaterea cu privire la reîntoarcerea acasă a milioanelor de refugiați sirieni plecați din calea războiului civil și a opresiunii fostei puteri.
Discuțiile pe această temă par să se fi intensificat, mai ales în Europa, inclusiv pe fondul întăririi extremei drepte.
Este mare bucurie în Siria după răsturnarea lui Bashar al-Assad de la putere.
Liderul rebelilor, Abu Mohammad al-Julani, a declarat de la început că dorește reconstruirea țării și readucerea acasă a refugiaților. Sunt 13 milioane în întreaga lume, potrivit ONU.
Semn al unei relative stabilități, astăzi a fost anunțată numirea unui prim-ministru interimar în Siria, Mohammed al-Bashir, o figură puțin cunoscută.
La Damasc băncile s-au redeschis, traficul s-a reluat, construcțiile de asemenea.
"Lacrimi și speranță pe măsură ce sirienii se reîntorc acasă din Turcia", titrează în această seară Reuters, care amintește că această țară găzduiește de ani de zile mai mult de 3 milioane de refugiați sirieni. Mulți s-au precipitat spre graniță de îndată ce s-a aflat ca Assad a căzut.
Iranul, fost mare aliat al regimului Assad, a anunțat că a repatriat deja 4.000 de sirieni şi va continua.
Dar poate cea mai intensă discuție pe această temă este în Europa, unde numeroase țări au suspendat procesarea cererilor de azil ale sirienilor, inclusiv în contextul avansului puternic al partidelor de extremă dreaptă.
Printre acestea Germania, Austria, Elveția, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Finlanda, Grecia și se așteaptă și anunțurile Franței și Italiei.
Emisarul special al Națiunilor Unite pentru Siria a avertizat însă cu privire la riscul trimiterii acasă prea devreme a refugiaților sirieni.
Au trecut numai trei zile de la răsturnarea lui Bashar al-Assad, iar țara este încă "în dezordine, cu un conflict în desfășurare în nord-est și cu aviația israeliană care bombardează neîncetat ținte pe care le consideră teroriste".