Discuţii Ierusalim-Ankara pe tema incidentului din 2010
Turcia şi Israel discută pe tema proiectului de reconciliere ce include compensaţii financiare pentru uciderea a nouă cetăţeni turci aflaţi la bordul vasului turcesc Mavi Marmara.
14 Februarie 2014, 07:04
Negociatori israelieni şi turci au discutat recent un proiect de reconciliere între Ierusalim şi Ankara, după incidentul din 2010 cu vasul turcesc Mavi Marmara, care a încercat să forţeze blocada maritimă asupra Fâşiei Gaza.
În confruntările între militanţi pro-Hamas aflaţi la bordul vasului şi armata israeliană, nouă resortisanţi turci şi-au pierdut viaţa, ceea ce a dus la îngheţarea relaţiilor.
În proiectul de reconciliere între Ierusalim şi Ankara a fost implicat consilierul pentru securitate naţională al premierului israelian, Yossi Cohen.
Proiectul vizează să pună capăt celor patru ani de relaţii tensionate. Convorbirile pentru reconciliere au fost reluate în decembrie 2013, după o lungă perioadă de stagnare, potrivit postului de radio al armatei.
Turcia a dat semnalul pentru reluarea tratativelor în această chestiune şi a propus o serie de întâlniri la Istanbul.
Negocierile "vor continua"
Atitudinea pozitivă a premierului Benjamin Netanyahu a creat şanse pentru a se ajunge la o înţelegere.
Proiectul include şi despăgubiri pentru familiile celor nouă turci care au murit în 2010. Se pare că încă nu a fost finalizat.
Postul de radio al armatei, care citează surse apropiate negocierilor, a relatat că premierul Benjamin Netanyahu vrea să evite o reacţie a dreptei israeliene în legătură cu suma foarte mare solicitată de Ankara pentru compensarea familiilor.
Între timp, premierul Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia de presă turcă, spune că relaţiile între Ierusalim şi Ankara pot reveni la normal dacă guvernul israelian ridică blocada asupra Fâşiei Gaza.
Un responsabil politic de la Ierusalim a comentat că Israelul nu va fi de acord, dar negocierile vor continua.
Premierul Benjamin Netanyahu, la iniţiativa preşedintelui american Barack Obama, i-a telefonat în martie 2013 omologului său turc, ceea ce a însemnat un semnal direct pentru reconciliere.
Şeful diplomaţiei de la Ankara, Ahmed Daudoglu, a declarat într-un interviu televizat că s-au înregistrat progrese semnificative.
Analiştii apreciază că partidul premierului Erdogan se află în faţa unui test electoral înaintea alegerilor municipale, într-o perioadă în care Turcia este sub şocul unor scandaluri de corupţie, iar soluţionarea divergenţelor cu guvernul de la Ierusalim ar reprezenta un atu în campania electorală pentru Recep Tayyip Erdogan.