Discurs în Bundestag al preşedintelui Israelului
Shimon Peres a ţinut un discurs cu ocazia Zilei Holocaustului.
Articol de Mălina Andronescu, 27 Ianuarie 2010, 19:43
Comunităţile evreieşti din toată lumea au organizat astăzi ceremonii de comemorare a victimelor Holocaustului. În urmă cu exact 65 de ani, lagărul de concentrare de la Auschwitz era eliberat de armata sovietică.
Peste un milion de evrei din toată lumea au pierit în cei cinci ani de funţionare a acestui lagăr de exterminare, instalat de nazişti în Polonia ocupată.
În 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 27 ianuarie drept Ziua internaţională în memoria victimelor Holocaustului.
Momentul a fost marcat astăzi într-un mod deosebit în parlamentul german, unde preşedintele Israelului, Shimon Peres, a vorbit în ebraică despre ororile trecutului, dar şi despre ameninţările prezentului.
Preşedintele Israelului şi-a început discursul cu o rugăciune în memoria victimelor naţional-socialismului şi a conturat viziunea unei lumi viitoare fără războaie şi antisemitism.
Eliberarea lagărului Auschwitz, la 27 ianuarie 1945, a venit prea târziu, a spus Peres, care a cerut pedepsirea tuturor celor vinovaţi de crimele naţional-socialismului.
Shimon Peres însuşi a emigrat în 1934, împreună cu părinţii, în Palestina, însă restul familiei care a rămas în oraşul natal Vishneva din estul Poloniei, astăzi Belarus, a pierit în Holocaust.
Preşedintele israelian a salutat reconcilierea dintre Germania nouă democratică şi Israel, începutul fiind făcut de cancelarul Konrad Adenauer şi David Ben Gurion, la începutul anilor '50.
Referitor la conflictul israeliano-palestinian, Peres a spus că palestinienii au posibilitatea de a-şi edifica un stat propriu, independent şi paşnic şi că Israelul este dispus să renunţe la teritorii de dragul păcii.
Totodată, el a avertizat în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă regimul de la Teheran nu numai pentru Israel, ci pentru întreaga lume.
Discursul preşedintelui Israelului din Bundestag cu ocazia Zilei Holocaustului este considerat ca având o valoare simbolică, având în vedere relaţia specială dintre cele două state, în contextul responsabilităţii istorice a Germaniei faţă de trecut.
De altfel, cancelarul Angela Merkel a subliniat în repetate rânduri că dreptul la existenţă a statului Israel este o raţiune de stat pentru Germania.