Discurs al premierului Matteo Renzi în faţa Senatului italian
Discursul prim-ministrului, Matteo Renzi, de 70 de minute, a fost unul simplu, adresat mai mult cetăţenilor, decât parlamentarilor, cu mesaje clare şi convingătoare.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Februarie 2014, 17:15
Primul discurs a lui Matteo Renzi ca premier in fata Senatului de la Roma
Noul premier italian, Matteo Renzi, si-a prezentat astazi programul de guvernare în fata Senatului de la Roma.
Discursul primului ministru, fost primar al oraşului Florenta, de 70 de minute, a fost unul simplu, adresat mai mult cetăţenilor, decat parlamentarilor, cu mesaje clare si convingătoare.
"Suntem constienti ca traim intr-o perioada de mari dificultati si responsabilitati. Avem constiinta ca trebuie sa regasim curajul si gustul de a avea vise mai mari care sa fie insotite de o concretete punctuala" - astfel si-a inceput discursul noul prim ministru italian, Matteo Renzi.
Liderul executivului a revendicat necesitatea unei schimbari radicale a politicilor economice si "vointa de a merge impotriva curentului".
Premierul a propus o legislatura de schimbari cu o politica in favoarea cetateanului, cu respectarea intelegerilor privind reforma, care trece dincolo de majoritatea din guvern. Scoala, munca, capacitatea de a atrage investiţii, chiar si din strainatate, sunt obiectivele urgente ale noului guvern.
Renzi a anuntat totodata o imediata reducere "la doua cifre" a impozitelor. Pana in luna iunie, a anuntat, noul prim ministru de la Roma, va fi deja adoptat "un pachet organic de reforma a justiţiei, plecand de la cea administrativa.
"Ideea este ca a pune in ordine lucrurile din tara noastră nu tine de o obligaţia europeană. Nu doamna Merkel sau guvernatorul Draghi trebuie sa ne ceara sa fim seriosi cu datoria nostra nationala. Este respectul pe care trebuie sa-l avem fata de copiii noştri, fata de generatiile următoare, care ar trebui sa ne impună sa privim conturile publice intr-un mod diferit de cum am facut-o in ultimele decenii" a subliniat Renzi.
Matteo Renzi va solicita votul de incredere la Camera Deputatilor
"Din 2008 pana in 2013 , PIB-ul acestei tari a pierdut 9 procente. Somajul in randul tinerilor a trecut de la 21,3% la 41.6%. Somajul a trecut de la 6,7% la 12,6% in ultimul an. Nu sunt numerele unei situatii de criza, ci sunt numerele unei situaţii de colaps" numere care necesita o schimbare radicala a politicii economice.
Primul ministru a facut referire si la importanta acordării cetăţeniei italiene dupa finalizarea studiilor copiilor de imigranti care se nasc si cresc in Penisnula.
Renzi va solicita maine votul de incredere la Camera Deputatilor.
Executivul lui Matteo Renzi este cel mai tanar guvern de pana acum din Peninsula: sunt 16 ministri (cu cinci mai putini fata de cabinetul lui Enrico Letta) cu varste cuprinse intre 33 si 64 de ani si dintre care jumătate sunt femei.
Desi nimeni nu se aştepta, Renzi l-a schimbat pe ministrul de Externe, Emma Bonino cu Federica Mogherini si a renunţat la ministrul cel mai controversat din executivul trecut, Cecile Kenghe, singurul ministru de culoare din Italia.
Din vechiul cabinet a ramas pe postul de ministru de Interne, Angelino Alfano, ministrul Sănătăţii, Beatrice Lorenzin si Ministrul Infrastructurii si transportului, Maurizio Lupi.
Renzi a ales pentru functia de ministrul al Economiei pe cel mai in varsta dintre ministri - Pier Carlo Padoan (64 ani), vice preşedinte al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).