Discovery şi-a început ultima misiune în spaţiu
Cu şase astronauţi la bord, naveta spaţială Discovery a fost lansată în ultima sa misiune, după patru luni de amânare din cauza unor probleme la un rezervor.
25 Februarie 2011, 07:30
Cu şase astronauţi la bord, naveta spaţială Discovery a fost lansată joi, în ultima sa misiune, după patru luni de amânare din cauza unor probleme la rezervor.
După câteva minute tensionate din cauza unei probleme la un computer al Forţelor Aeriene, Discovery a fost lansată cu trei minute mai târziu decât ora programată.
Pentru cei care urmăresc, a spus comandantul misiunii spaţiale Steven Lindsey, "fiţi gata să deveniţi martorii majestăţii şi forţei navetei Discovery la ultima sa lansare”.
Lansarea Discovery a fost încărcată de emoţiile şi omagiile celor de la NASA, dar şi ale celor 40.000 de invitaţi la momentul istoric. Ele au atins momentul de vârf atunci când Discovery a descris ultimul său arc deasupra Atlanticului, în călătoria de adio.
“Discovery se urcă pentru ultima oară la stele", a anunţat un oficial de la turnul de control, atunci când naveta nu a mai putut fi zărită.
“Bucuraţi-vă de călătorie“ a spus astronautul Lindsey.
Discovery ajunge la muzeul Smithonian
Discovery a zburat pentru prima oară în spaţiu în 1984. Naveta a fost lansată de 39 de ori în explorările sale spaţiale şi a zburat peste 250 de milioane de kilometri iar la 7 martie, când va reveni pe Pamânt va fi zburat încă 7 milioane de kilometri. Discovery a orbitat Pământul de 5800 de ori.
După ultima sa aventură spaţială, Discovery, naveta lansată de cele mai multe ori , va odihni într-un muzeu al Institutului Smithonian.
Discovery urmează să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională sâmbătă, cu resurse şi primul robot umanoid în spaţiu, Robonaut 2 sau R2.
“Sunt în spaţiu! Salut universul“ a anunţat R2 într-un mesaj pe twitter trimis de un om aflat pe Pământ.
Discovery este cea mai veche navetă spaţială din programul celor trei de la NASA şi prima care va fi retrasă în acest an. Celelalte două, Atlantis şi Endeavour vor fi şi ele retrase în acest an după ce îşi vor fi încheiat ultimele lor misiuni.
După retragerea în această vară a flotei de navete spaţiale de la NASA, companiile private vor prelua misiunea de a se concentra asupra lansării de astronauţi către asteroizi şi Marte.