Diplomații țărilor NATO în Ungaria discută politica Budapestei de "neutralitate economică"
Întâlnirea are loc cu o zi înainte ca ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto să participe la o conferință de securitate din capitala bielorusă, Minsk, la care participă, printre alţii, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Articol de Sergiu Şteţ, 30 Octombrie 2024, 16:22
Ambasadorii și atașații de apărare ai statelor membre ale NATO aflaţi la Budapesta s-au întâlnit miercuri, 30 octombrie, la ambasada SUA pentru a discuta despre politica de "neutralitate economică" a Ungariei, inclusiv despre legăturile acesteia cu Rusia și China, se precizează într-un comunicat al misiunii diplomatice citat de Reuters.
Întâlnirea are loc cu o zi înainte ca ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto să participe la o conferință de securitate din capitala bielorusă, Minsk, la care participă, printre alţii, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Premierul Viktor Orban, care a încercat să atragă fabrici de producție de vehicule electrice și de baterii din China în Ungaria, a spus că țara sa, membră a NATO și a Uniunii Europene, nu vrea să fie supusă constrângerilor în niciun bloc și doreşte să continue comerțul atât cu Rusia și China, cât și cu partenerii săi occidentali.
Viktor Orban, al cărui guvern a menținut legături strânse cu Rusia în timpul războiului din Ucraina, deși UE încearcă să o izoleze, a declarat că administraţia de la Budapesta va opta pentru o strategie de "neutralitate economică".
Ambasada SUA a transmis că la întâlnirea de miercuri au fost discutate "aspectele de securitate" ale acestei politici, ambasadorul David Pressman criticând din nou legăturile guvernului ungar cu Rusia și China.
"Politica recent anunțată de 'neutralitate economică' a Ungariei și dependența sa tot mai mare de Moscova și Beijing au implicații de securitate pentru SUA și interesele euro-atlantice. Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri", a spus dl Pressman.
Șeful de personal al lui Viktor Orban a spus într-o ședință de informare ca răspuns la comentariile ambasadorului că i-a sugerat dlui Pressman "să studieze volumele comerciale dintre SUA și China, în condiţiile în care acestea au crescut masiv".
La începutul lunii acesteia, într-un discurs neobișnuit de critic, ambasadorul Germaniei la Budapesta a cerut personalităților publice maghiare să se pronunțe împotriva acțiunilor despre care a spus că erodează încrederea aliaților occidentali ai Ungariei.
Reprezentanţii UE a fost deosebit de indignaţi în luna iulie de ceea ce Viktor Orban a descris ca fiind o misiune de pace pentru Ucraina, care a inclus discuții cu președintele rus Vladimir Putin, fără acordul autorităţilor de la Bruxelles și al altor state membre ale UE.
Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului European, care reprezintă guvernele naționale ale UE.